Vernisáž výstavy  fotografií Terezy  Zahrádkové, která se uskuteční  ve středu 23. října  od 17 hodin v Divadle Pod čarou, bude mít v programu výjimečný bod. Fotografka a její modelka  Kateřina Vlasáková zde představí barevný nástěnný kalendář na příští rok. Obě mladé ženy se rozhodly celý výtěžek z prodeje věnovat na speciální konto dětské hemato – onkologie v nemocnici v Praze Motole.

S nápadem na humanitární kalendář přišla Kateřina Vlasáková ze Strakonic, které lékaři v motolské nemocnici před patnácti lety diagnostikovali Non Hodgkinův  lymfom a začali ji léčit.

„Léčení  v roce 2000 úspěšně skončilo a já jsem se vrátila k normálnímu životu a potom k práci v rodinné firmě ve Strakonicích. Ale  na oddělení, kde jsem se léčila, je stále dost nemocných dětí a já bych jim chtěla pomoci právě tímto projektem. Kalendář rozhodně nevznikl k osobnímu prospěchu, ani z touhy se zviditelnit, jde jednoznačně o snahu pomoci," vysvětlila Kateřina Vlasáková.

Pro kalendář získala velmi ochotné a hlavně profesionální spolupracovnice.  Především to byla fotografka Tereza Zahrádková, o make-up a hair styling  modelky Kateřiny  se postaraly Lenka Obermajerová a Jana Machníková.

Tereza Zahrádková odvedla jako vždy velmi profesionální práci a zachytila Kateřinu v různých náladách odpovídajících ročnímu období. „Když mě Kateřina Vlasáková oslovila s žádostí o spolupráci, vůbec jsem neváhala. Nafotily jsme spolu  stovky fotografií, aby bylo z čeho vybírat a hlavně,  aby kalendář lidi, kteří si ho koupí, po celý rok těšil," říká Tereza Zahrádková.

Snímky, které  se do kalendáře nevešly, si zájemci mohou prohlédnout právě na výstavě v Divadle  Pod čarou.

Fotografka  pochází z Prahy, ale  druhý domov našla v jihočeských Miroticích, kam se moc ráda vrací.

Tereza  v polovině devadesátých let absolvovala kurzy kresby na Škole Václava Hollara v Praze a studovala také na střední škole reklamy a užité fotografie Michael v Praze.  Již pět let má vlastní fotografické studio. To, že je Tereza Zahrádková fotografkou,  není vlastně až tak velkým překvapením. Její otec, který byl restaurátor, ji učil  kreslit a fotografovat, aby mu mohla pomáhat. U fotoaparátu už zůstala.

V současné době je jedinou ženou mezi členy  skupiny Specta, která má ve svých řadách profesionální fotografy i lidi, kteří mají fotografii rádi a věnují se jí  hodně z vlastního volného času.

Ve svém mirotickém ateliéru se věnuje hlavně portrétní a rodinné fotografii, ale  jinak ráda fotografuje život kolem sebe  – přírodu a lidi a na cestách   rovněž zaměří objektiv svého fotoaparátu na různé zajímavosti.  Ostatně cestování patří vedle plavání a péči o zahrádku k jejím velkým zálibám.
„Budeme mít obě velkou radost, když se nám podaří prodat  hodně charitativních kalendářů, abychom poslaly nemocným dětem co nejvíce peněz," dodala Tereza Zahrádková.

Kromě Divadla Pod čarou si zájemci mohou kalendář koupit také ve společnosti Stakoplast  v Lidické ulici ve Strakonicích.