Dva roky po desce Foe Dry z roku 2012 začali tři mladíci připravovat materiál. Naneštěstí jim vykradli zkušebnu v KD Slávie. Kytarista Matěj Vodička vzpomíná: „Nevěděli jsme, jestli budeme vůbec pokračovat, neměli jsme na co hrát.“ Nakonec pomoc přišla od fanoušků. „Dodneška jim jsme vděční, že nám přispěli na nové nástroje,“ vypráví. Jenomže zloděj přišel na to samé místo znovu. Dnes už dva roky kapela zkouší jinde. „Zdá se, že je dobře zabezpečená,“ říká muzikant o nové zkušebně.

Kapela Vees
členové Jan Bernard Vaněček – zpěvák a baskytarista, Matěj Vodička – zpěv a kytara, František Vácha – zpěv, bicí
EP Johny Moon, 1. deska Foe Dry, EP Golden Preview, 2. deska No Way Back
založení před 12 lety

S nahráváním začali ve studiu na Vinohradech. Kvůli zdravotním komplikacím se proces odsunul až do loňského jara, kdy dostali nabídku nahrávání v činoherním studiu Českého rozhlasu České Budějovice. „Jsou tam nádherný inspirativní prostory, tak jsme toho využili,“ říká Matěj Vodička s tím, že velká část písní vznikla až tam. „Nakonec jsme měli tolik materiálu, že jsme se na to album ani nevešli,“ vypráví. To je případ singlu Landscape, jehož videoklip s herečkou Jihočeského divadla Kamilou Janovičovou můžete znát z youtube. „Bylo minus 13 stupňů, odmarodil jsem to,“ směje se kytarista.

Proč se deska vlastně jmenuje No Way Back? „Přízvisko retro rock’n’rollové kapely nás prudilo, protože není správný,“ vysvětluje Matěj Vodička a dodává: „Chtěli jsme udělat něco kompletně jiného.“ Na desce uslyšíte temnější propracovanější aranže, složitější zvuk nebo taky bubnování na břicho v podání Budějčáka a cestovatele Ladislava Zibury.