Leontina Ježkové z Mirotic se splnil letos. Celý život bylo jejím velkým koníčkem herectví a na začátku letošního roku se jí společně s Marií Jonákovou podařilo dát dohromady partu nadšenců a založit Mirotický divadelní spolek I toto! Ten už má 23 členů včetně dvou dětí.

V pátek 1. prosince měli premiéru prvního představení Nezbedné pohádky a hned v sobotu dvě reprízy. „Scházeli jsme se od začátku roku kromě prázdnin každý pátek. Vybrali jsme čertovskou Nezbednou pohádku na motivy Josefa Lady, která se nám zdála být před Vánoci nejlepší,“ vysvětlila Leontina Ježková.

Mirotický divadelní spolek I toto!Zdroj: Archiv spolku

Kostýmy si pořídili z vlastních zdrojů. Svou profesí krejčové se do příprav zapojila i Marie Jonáková. „Máme tu šikovné truhláře, kteří nám udělali kulisy a my jsme si je sami namalovali. Jsou ladovské. Jeden kamarád nám pomohl s ukotvením kulis, aby se snadno otáčely, další nám půjčuje světla,“ dodala Leontina Ježková. Příprava pohádkového představení tu spojila spoustu lidí.

Členkou nového spolku je i starostka Martina Mikšíčková, která hrávala ochotnické divadlo jako studentka v Sedlici. „V Miroticích bývala tradice ochotnického divadla už ve dvacátých letech minulého století a pak v sedmdesátých letech. Takže jsme teď na ni navázali,“ upřesnila Martina Mikšíčková, která v pohádce hraje Belzebuba.

A s nezbednou pohádkou slavil soubor obrovský úspěch. Bavily se všechny věkové kategorie. Diváků přišlo na každé představení tolik, že se sotva do sálu mirotické sokolovny vešli.