Básník si jej postavil v době svého odchodu do penze, a protože mu byla popřána dlouhověkost, užil si ho ještě přes dvě desítky let. Roku 1920 zde navštívil pětaosmdesátiletého poetu prezident Masaryk, aby popřál k narozeninám nejstaršímu českému básníku a jedinému májovci, který se dožil osvobozené vlasti.

Po Heydukově smrti v bytě dožila manželka. Ta zemřela v závěru roku 1935 a na základě její poslední vůle se z části bytu stal památník upomínající kdysi oblíbeného a populárního básníka, jehož verše: „Štěstí, co je to štěstí – muška jenom zlatá" zná dodnes celý národ. Veřejnosti byl byt zpřístupněn v roce 1937 uchovaný tak, jak v něm manželé Heydukovi žili – včetně nábytku, obrazů, textilií i drobných užitkových předmětů, v celistvosti zůstala i nádherná knihovna.

6. června letošního roku uplyne již 180 roků, co se Adolf Heyduk narodil. Nabízí se tak příležitost ho doma navštívit. Památník je otevřen od pondělí do soboty od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. U příležitosti básníkových „kulatin" je připravena i večerní prohlídka, a to ve čtvrtek 4. června od 20 hodin. Z mimořádnosti se ovšem do budoucna stane pravidlo, muzeum bude tyto večerní prohlídky občas pořádat.

Jiří Prášek, ředitel
Prácheňského muzea Písek