Zájemci o kulturní dění v Českých Budějovicích zaplnili kostel Panny Marie Růžencové. Slova se postupně ujímali Otta Kovařík, který provozuje klub Slávie, architekt Mirek Vodák, výkonná ředitelka spolku Kredance Barbora Jílková, náměstek primátora pro kulturu Jaromír Talíř, ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek a městský architekt Jan Němec. Kromě nich do diskuze přispěli i posluchači.

Chod a existenci Jihočeského divadla ohrožují jeho scény, vysvětlil ředitel divadla Lukáš Průdek. Například balet a opera odehrávají svá představení v KD Metropol, kde divadlo nemá své zázemí, v historické budově zase není dost míst v hledišti. Pokud nevznikne v Českých Budějovicích budova, kterou divadlo bude moci využívat, může Jihočeské divadlo fungovat podle slov Lukáše Průdka ještě tak 10, 15 let.

Stavba nové budovy, která by měla vzniknout na Mariánském náměstí, má stát miliardu. Jaromír Talíř, náměstek primátora pro kulturu, vysvětlil: „Ve strategickém plánu, který je před dokončením, tam je definován strategický cíl – výstavba nového divadla.“
„Má-li být město atraktivní nejen pro své obyvatele, musí tam být kulturní nabídka,“ řekl Jaromír Talíř s tím, že kulturní stavba ale soupeří ve zatraktivnění města s aquaparkem.

Podle městského architekta Jana Němce bychom se neměli už na Mariánské náměstí dívat jako na park, nýbrž jako na staveniště, vždyť o stavbě tam se uvažuje už 60 let.

Debatovalo se také o KD Slavie. Její nutná rekonstrukce za 150 milionů bude provedena za účasti soukromého kapitálu. Dotyčnému provozovateli bude město částku splácet. „Je připraveno koncesní řízení, zadání bude teď v červnu schvalovat rada města,“ potvrdil Jaromír Talíř. Podmínkou bude, že budovu musí využívat na kulturní a spolkové účely. S rekonstrukcí se má začít letos. Že by ale jeden člověk dokázal provozovat celou budovu, zpochybňuje Otta Kovařík, ještě dva dny provozující klubu Slavie, který kvůli nejistotě končí. Pro potřeby v klubu prý žádný prostor ve městě nevyhovuje. Plánovanou sportovní halu však využít lze. (kam)

Navíc při debatě zaznělo:
Budějovický Majáles chtěl využít Sfinx pro divadelní prostor, ztroskotalo to však na požárních předpisech
KD Vltava je rekonstruovaná, přesto neoblíbený prostor pro nedobrý zvuk a vzhled prostoru, pět let ji město prodávalo
potřeba prostoru pro nezávislou scénu Kredance
s návrhem lze zajít diskutovat za primátorem nebo předsedou kulturní komise
otázka potenciálu nevyužívaného kina Mír
město ztrácí drive pro mladé lidi

Běh jihočeských nadějí v Českých Budějovicích.
OBRAZEM: Běh Jihočeských nadějí pokračuje skvělým programem
ilustrační foto
Třeboň žije! Zahájí lázeňskou sezonu