Kříž je jedním z nejstarších a nejznámějších symbolů, který užívá několik náboženství, a to zvláště křesťanství. Občas jdeme kolem nich  někde u cesty nebo na louce, ale pouze je míjíme. Konzervátor památkové péče Jiří Hladký z Písku  se jim věnuje dlouhodobě a říká:  „Kříž je jedním z drahokamových  korálků navlečených na dlouhé šňůře nevyčíslitelné pestrosti a různorodosti naší jihočeské krajiny."

Jiří Hladký zná památky nejen z obrázků, ale má je všechny „vychozené".  Je to patrné i z jeho nové knihy nazvané Kříže a křížky na Písecku a Milevsku. Její vydání  je výsledkem dlouholeté práce.  „Příprava knihy měla dvě fáze. Už před lety jsem obcházel a objížděl Písecko a Milevsko   a pořizoval jsem obrázky  na diapozitivy. Jenomže této technologii odzvonilo a když jsem chtěl připravit knížku, musel jsem všechny kříže a křížky znovu obejít a vyfotografovat na digitál," uvádí Jiří Hladký ke vzniku knihy.

Podařilo se mu najít a zdokumentovat na devět stovek křížků jen v píseckém a milevském regionu.   „Nenašel jsem všechny,  protože některé jsou v místech dávno opuštěných a zarostlých. Některé jsem objevil díky znalosti místních lidí, kteří mě na místo dovedli, sám bych se k tomu nedopracoval," konstatuje  památkář.  Oceňuje velkou pomoc  dvou žen:  Dagmar Petříkové a své  manželky Dáši, která s ním jezdila a trpělivě psala poznámky.  Jiří Hladký upozorňuje také na možné chyby, protože ne všechno o křížích a křížcích bylo možné dohledat.
Knihu dokončil před třemi lety,  ale o její vydání nebyl zájem.  Až letos se o knihu začal zajímat  Svazek obcí Milevska   a barevná publikace je již na světě.  Část výtisků dostávají   k dispozici starostové obcí, část se  prodává v Infocentru Milevsko a v obchůdku Prácheňského muzea v Písku.

Jiří Hladký ale myslí na další tvorbu. Rád by se se věnoval kostelům a vesnické architektuře. „Je to však složitá tématika, která vyžaduje spolupráci s geodetem, takže uvidíme," dodává památkář. V seznamu knih pro budoucnost jsou sochy a sousoší v regionu a památníky spojené s první světovou válkou. Tady by chtěl spolupracovat  s Klubem vojenské historie.

Dosud málo zpracovaným tématem je  Písecko – zvíkovská stavení huť, kde by Jiří Hladký rád využil znalostí archeologa Pavla Břicháčka. „Už mnoho let  si slibuji, že bych chtěl napsat knížku o svatých spojených s naším regionem. Počítám nejen s fotografiemi, ale především s popsáním atributů, podle kterých je lidé mohou poznat," uvedl Jiří Hladký