Druhý díl s názvem Zámečky a tvrze jižních Čech aneb Jak se na nich žije dnes tentokrát zahrnuje výhradně památkové objekty na Písecku, a to pět zámečků bývalého drhovelského panství v Drhovli, Čížové, Kožlí u Čížové, Vráži a Brlohu. Připojen je i Červený Újezdec u Vlastce, Horosedly, hospodářský dvůr v Sochovicích a zámek v Zalužanech, který též býval do roku 1960 součástí Písecka.

Jak už podtitul knihy napovídá, mimo té nejstarší historie se autorka zaměřila na majitele z let první republiky, jejich osudy po roce 1948, stejně jako osudy zámečků v dobách socialismu a následně po roce 1990, kdy je buď znovu získali původní vlastníci, nebo je koupili noví majitelé z lásky k historii. Knihu jako vždy doplňuje množství historických fotografií, ale také obrázky Valentina Horby, který tyto zámečky velmi půvabně zachytil na plátně. Navíc z těchto obrázků vytvořil i kalendář na rok 2019.

První představení a křest knihy se uskuteční ve středu 10. října v 19 hodin na zámku ve Vráži. Zároveň zde budou vystaveny obrazy zámků malíře Valentina Horby a několik renesančních písní zazpívá Putimský pěvecký sbor.

V úterý 16. října pak bude kniha představena a doplněna besedou v přednáškovém sále Prácheňského muzea od 17 hodin. O zámečcích bude ještě autorka vyprávět a promítat obrázky 18. října v 19 hodin v Čížové v hostinci U Štálichů.

Jaroslava Pixová