„Mám vás všechny pozdravovat od táty, který pořád opakuje, že je srdcem Jihočech 
a co vlastně v tom studeném Liberci více než šedesát let dělal," řekl na úvod Jan Pikous ml.

Na výstavě jsou k vidění i fotografie, které nebyly veřejně prezentovány. „Některé jsou z jeho začátků tvorby z roku 1959. Jeho počátky fotografování, jak vyprávěl velice vzácně – moc o tom nemluví – jsou spojeny s jižními Čechami, okolím Milevska a samozřejmě s okolím Hrejkovic," připomněl Jan Pikous, který společně s mladším bratrem Šimonem fotografie otce připravil k vyvolání. „Když jsme mu ukazovali snímky, které jsme nechali vyrobit, a on každý podepisoval, byl nadšen. Takto jsem ho dlouhou dobu neviděl," poznamenal Jan mladší.

Jeho otec, který příští týden oslaví 87. narozeniny, se nemohl vernisáže kvůli zdravotnímu stavu zúčastnit.

Vybrat snímky na výstavu nebylo podle Šimona Pikouse jednoduché. „Je pravda, že probírat se tátovým archivem je věc takřka badatelská. Je toho nepřeberné množství. Originály ležely na půdě a v poslední chvíli jsme je asi zachránili tím, že nás máma přemluvila, abychom vyklidili nepořádek z půdy. Krabici s fotkami jsem tam objevil," vysvětlil Šimon Pikous.

Úterní vernisáže se zúčastnila řada lidí z Hrejkovic nebo těch, kteří tam mají nebo měli vazby. Dojatá z fotografií byla Alena Kafková. „Je to moje dětství, mládí a kousek středního věku, protože jsme s manželem jezdili do Hrejkovic na chaloupku. Moje maminka byla rozená Pikousová, tedy Honzy Pikouse, který tu vystavuje, sestra. Do Hrejkovic jsem jezdila na celé prázdniny. Když to vidím, vždy se mi chce plakat," řekla dojatě Alena Kafková, rozená Oškerová z Tábora.

Výstava Domov je v Galerii M k vidění do 30. března a zájemci tu najdou snímky z prací na poli či domů, ale nechybí tu ani fotografie Jana Pikouse v první třídě v hrejkovické škole či jeho rodný dům čp. 83.

Jan Pikous není pro pravidelné návštěvníky Galerie M neznámý. V červenci 2013 tu měl výstavu společně se svými syny Janem, Jiřím a Šimonem.