Světe, div se, v době, kdy se peníze hledají a shánějí na podobné projekty velmi těžko, se jim takto založená tradice daří stále držet už šest let. Je to především díky dobrým mecenášům, bezvadné spolupráci s obcí Bernartice a také vstřícnosti kapel, které si nežádají přemrštěné honoráře, ale přijedou rádi třeba jen za benzín.

První tři ročníky přehlídky byly jednodenní s asi deseti kapelami, ale od čtvrtého ročníku se festival koná po dva dny a vystupuje na něm zhruba patnáct kapel. „Líbí se nám, že se na festival chodí podívat rodiny s dětmi, ale i starší generace, a kdyby tam bylo vstupné třeba jen padesát korun, tak už tam třeba nepřijdou," říká jeden z dvojice pořadatelů Dan Čížek.

Přehlídka je zaměřena především na regionální kapely, ale pořadatelé si k nim zvou i známá jména, která se daří zaplatit díky štědrosti sponzorů. „Letos to bude Miloš Dodo Doležal, zpěvák z legendární metalové kapely Vitacit, nebo solitérní umělec říkající si Circus Ponorka. Festival zpestří i irská muzika v podání kapely Irish Dew a německý písničkář Peter Schaeffer," podotkl Dan Čížek.

Ten se zpravidla nejvíc těší na pravidelného hosta – kapelu Dusot dusících se králíků z Milevska. Z dalších skupin vystoupí v regionu oblíbená parta Hodně podně, dále Despaires, Žlutý fijalky a zazní i klasické mississipské blues v podání slovenského dua Luboše Beni a Bonza Radványiho a další skupiny. Překvapením může být koncert písecké party Naven v původní sestavě s Fandou Poklopem za mikrofonem z nynější skupiny Inspiro.

Festival zpravidla zpestřovalo i divadelní představení, nejinak tomu bude i letos. Představí se českobudějovické divadlo Arte Della Tlampač. Chybět nebude ani tradiční ohňová šou. Kromě bohatého občerstvení v kapalném i pevném skupenství bude pro návštěvníky otevřena čajovna Čajchajn, mohou si zakoupit keramiku či batikovaná trička. Při váhání, zda festival navštívit, nebo zůstat sedět doma, může být rozhodující skutečnost, že hned za dějištěm festivalu je rybník, kde se mohou lidé vykoupat a zchladit.

Pořadatelé si velmi pochvalují spolupráci s obcí Bernartice. „Pomoc od obce je úžasná. Bezplatně máme zapůjčený areál u hostince, obec nám hradí i elektřinu a zvukaře. Navíc nám půjčuje velké stany a lidé, co pracují pro obec, nám je pomáhají stavět," pochvaluje si spolupráci s obcí Dan Čížek.

Bernfest se koná ve dnech 8. do 9. srpna v Bernarticích na tradičním místě na prostranství vedle bernartické sokolovny. V pátek se začíná od 19 hodin a v sobotu od 14 hodin. Překvapením letošního ročníku je v sobotu již od 10 hodin dopoledne Snídaně u Rozárky s hudbou.

ZBYNĚK KONVIČKA