Možná černá komedie, možná životopis 'přiznaného homosexuála a utajeného alkoholika', v němž mluví 
i ostatní členové skupiny Monty Python či Cameron Diaz. Česká premiéra snímku Autobiografie jednoho lháře: Pravdivý příběh Grahama Chapmana je jedním z taháků festivalu Anifilm, který začíná 3. května v Třeboni a potrvá do 8. května. Přinese 290 animovaných filmů, díla nominovaná na Oscara, horory, promítání na rybníce Svět i koncerty. Dorazí Jiří Bartoška, Petr Skoumal, Galina Miklínová či Tereza Brdečková.

„Program bude na 14 místech, kromě divadla, kina či Besedy také v Modré hvězdě nebo na zámku. Věřím, že si každý vybere," řekla ředitelka Anifilmu Aida Abbasová.

O ceny Animorpha a odměny 4000 eur soutěží 60 snímků. V kategorii celovečerních pro dospělé láká film o Chapmanovi, jednom ze šestice Monty Pythonů, který namluvil v 80. letech audioknihu. Ta posloužila jako podklad pro snímek, na němž pracovalo 14 studií 17 odlišnými styly. V Třeboni ho představí dva z jeho režisérů.

V soutěži celovečerních filmů pro dospělé figuruje na Anifilmu také španělský snímek Poutník, k němuž složil hudbu Philipp Glass.Soupeře má ale silné. Třeba příběh plný hrůzy i humoru Poutník, jehož režisér Fernando Cortizo také přijede. Je o uprchlém vězni, který potká zlověstné starce i duchy. Na filmu se podílel skladatel Phillip Glass, jenž nedávno premiéroval operu Stopy zbloudilého v novém lineckém divadle.

Ve stejné kategorii figuruje Consuming Spirits, jehož hlavní postavy se ručně malovaly na sklo a poté přesunuly pomocí jehel a špendlíků.  Kolumbijec Carlos Osuna uvede příběh Malý, tlustý, plešatý 
o 46letém osamělém panici. Tradiční animaci s optickými efekty a fototriky mísí Takový nádherný den, v němž Don Hertzfled, několikrát nominovaný na Oscara, dopsal poslední kapitolu o tajemném Billovi.

V mezinárodní soutěži krátkých snímků se jich utká 
šestatřicet včetně erotické Tramvaje od Michaely Pavlátové, jež loni zvítězila v Annecy. Do česko-slovenské studentské soutěže jde 14 titulů.

Pat a Mat, opička Žofka či medvědi od Kolína pobaví děti na Anifilmu. Festival totiž připomene tři osobnosti české animace. Sekce Retrospektiva se zaměří na dva tvůrce, kteří loni odešli – Břetislava Pojara a Vladimira Jiránka. Promítat se bude Pojarův film Lev a písnička, seriál Zahrada a Motýlí čas z roku 1990, pohádka o dospívajícím chlapci Jendovi a jeho tajemné kamarádce víle Urugu, která se vylíhla z kukly exotického motýla.

Od Adolfa Borna přinese Anifilm dvojici Mach a Šebestová, opičku Žofku (tu i ve filmu Jak Žofka pořádala slavnostní představení), rodinný snímek O chlapečkovi, který se stal kredencí, a na festivalech ceněný celovečerní Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku.

V Třeboni začíná 3. května festival Anifilm, který nabídne 290 snímků. Přijedou Petr Skoumal i Aurel Klimt. Na snímku výstava loutek z Klimtových filmů, kterou nabídl Anifilm v roce 2010.

Ve velkém se bude Anifilm věnovat počátkům animace. Připomene Théâtre Optique, jež na principu rotačního přístroje vytváří iluzi pohybu, tedy animace. Právě díky svému vynálezu uspořádal v roce 1892 v Paříži jednu z prvních projekcí Charles-Émile Reynaud.  Jeho pravnučka do Třeboně přijede, přiveze i dva jeho filmy a některé jeho přístroje vystaví ve foyer kina.

Aniflm připravil rovněž výběr z tuzemského 'pravěku'. Němé snímky promítne za doprovodu piana. První doložený pokus o český animovaný film se datuje do 20. let 20. století, jedná se o pár sekvencí z knihy Broučci. Jenže režisér oslepl 
a nemohl ho dokončit.

Best of americké společnosti UPA sestavil Gene Deitch, jenž pro ni pracoval. „Šlo o výtvarníky, animátory a režiséry, kteří se ve 40. letech nechtěli podřídit striktní šabloně Walta Disneyho," řekla programová ředitelka Bára Příkaská.

Čtěte také: Program pro děti

Festival dále nabídne všech pět krátkých animovaných filmů, nominovaných na Oscara za loňský rok. Vítězné Papíry, Čerstvé guacamole o netradičním vaření nebo Simpsonovi: Maggie zasahuje o její vzpouře v v jeslích pro nadané děti.

Své osudové snímky pro Anifilm připravil Peter Lord, spoluautor hitů Slepičí úlet 
a Wallace a Gromit. Do Třeboně se vrátí Aurel Klimt, který měl na prvním ročníku výstavu. Nyní představí sci-fi muzikál Lajka. V bloku Work in progress divák spatří polský snímek Fenek o nejmenší ličce na světě, a temnou finskou romanci Mistr a Markétka.

Rozpočet Anifilmu je letos 8,25 milionu, téměř o tři víc než loni. Odráží se to i v nadupaném doprovodném programu. Vybírat lze z koncertu táborských Please the Trees, komiksové dílny, nejlepších ilustrací nebo akce Game Day, kdy si nadšenci zapaří hry na plátně kina.

Program na: http://www.anifilm.cz