S týmem sledge hokejistů odcestuje pozítří i jediný Jihočech v české výpravě. Hráč Motoru sledge České Budějovice Zdeněk Klíma se zúčastní své druhé paralympiády. Z té první, ve Vancouveru, si přivezl páté místo.

Můžete popsat, kudy vedla cesta českého sledge hokejového týmu až na paralympiádu do Pchjongčchangu?
Na paralympiádu jsme se dostali přes kvalifikační turnaj ve švédském Östersundu. O postup jsme tam bojovali s domácími Švédy, a dále s Německem a Japonskem. Turnaj jsme vyhráli a postoupili tak z prvního místa.

Co vás čeká v Koreji?
V Pchjongčchangu se utkáme ve skupině se Spojenými státy, Japonskem a Koreou. Jsou to všechno výborné týmy. Pro nás bude nejdůležitější porazit právě Koreu.

Znáte zhruba sílu vašich příštích soupeřů?
Již jsme hráli se všemi. Zápasy jsme probírali s trenéry, a myslím, že na všechny naše soupeře jsme dobře připraveni.

Jaká je vaše pozice v reprezentačním mužstvu?
Obvykle alternuji na pravém křídle ve formaci se Zdeňkem Háblem a Michalem Geierem. Oba jsou to velice rychlí hráči, kteří nemají v lize konkurenci. Vedle nich pak nastupuji já nebo David Motyčka. To záleží, jak se trenéři rozhodnou.

Vy už jste jedny paralympijské hry zažil. V roce 2010 jste byl ve Vancouveru. Máte tedy představu, co asi od paralympijského turnaje můžete očekávat?
Dá se říci, že ano. Krásný je především nástup při slavnostním zahájení. Kdo to zažil, už žádný jiný sportovní cíl nemá.

V Kanadě obsadila česká sledge hokejová reprezentace před osmi lety páté místo. Jak na vaši poslední paralympiádu vzpomínáte?
Určitě v dobrém. Odehráli jsme tam dobré zápasy a v rámci našich možností jsme dosáhli asi nejlepšího možného výsledku.

Účast na dalších hrách v Soči vám unikla. Proč?
Nebyl jsem tehdy ani v širší nominaci. Trenéři vybrali jiné hráče, takový je zkrátka sport. Nyní jsem opět dostal důvěru a jsem za to rád.

Motoru se v této sezoně herně ani výsledkově příliš nedařilo. Bylo složité zaujmout stavitele reprezentace?
Jednoduché to nebylo. Jiné ligové týmy mají početnější kádry s více kvalitními hráči. Nejen v zápasech, ale i na trénincích, pak mohou nacvičovat různé kombinace a to je ve hře hodně znát.

To vám v Motoru chybělo?
Jednoznačně. Náš tým převážně bránil a hrálo se na brejky. Protože nás bylo málo, prakticky vůbec jsem nestřídal, což bylo na druhou stranu taky k něčemu dobré. Hodinu jsem naplno lítal po ledě a díky tomu mám teď dobrou fyzickou kondici. Kombinační sledge hokej si však pořádně zahraji pouze na reprezentačních kempech a v mezinárodních zápasech. Generálkou byl před několika týdny turnaj v Naganu.

Na potřebné úrovni nebyly v této sezoně v českobudějovickém klubu ani tréninky. Bylo těžké se připravit tak, abyste obstál v reprezentaci?
Člověk musí víc času strávit v posilovně, protože herní nedostatky je potřeba dohnat dobrou fyzičkou. Tréninky v Motoru samozřejmě nejsou zdaleka tak výživné jako ty v reprezentaci. To se vůbec nedá srovnávat. Ani v jiných ligových klubech to však není s tréninky o mnoho lepší. Liga by měla hráče připravit hlavně po fyzické stránce. Kvalitní kombinaci a souhru však pořádně natrénujete jen na srazech reprezentace, kde se sejde větší počet schopných hráčů.

Už jste se bavili o ambicích českého týmu na paralympijském turnaji?
Rádi bychom porazili Japonsko i Koreu a postoupili dál z druhého místa. Favoritem druhé skupiny je Kanada, a předpokládám, že o druhém postupujícím se bude rozhodovat mezi Norskem a Itálií. Myslím, že vzhledem k absenci Ruska bychom se mohli poprat o bronzové medaile.

Co byste v Pchjongčchangu ještě rád viděl?
My sledge hokejisté jsme velkými fanoušky sjezdařky Anny Kulíškové. Pokud to bude možné, rádi bychom navštívili všechny závody, které pojede.

Zdeněk Klíma:
Věk: 43 let
Místo narození: Tábor
Kariéra: Motor sledge České Budějovice a Sparta Praha.
Největší úspěchy: 2004 titul mistr ČR, 2008 a 2012 stříbro z ME, 2009 stříbro na MS sk. B, 2010 5. místo na paralympijských hrách ve Vancouveru.