Trenér poražených Václav Prospal měl ke spokojenosti daleko. „Klukům nelze upřít snaha a bojovnost, ale na druhou stranu tam z naší strany byly školácké chyby. Druhému a třetímu gólu vždy předcházel prohraný souboj u mantinelu, po kterém po deseti vteřinách skončí puk v naší brance. Nebýt výborného výkonu brankáře Strmeně, tak duel skončil naší daleko vyšší porážkou. Že bych na utkání našel nějaká obrovská pozitiva, to se určitě říct nedá,“ nešetřil kritikou.

Nelíbila se mu ani špatná koncovka jeho svěřenců. „Jsme tam, kde jsme. Na straně Plzně byli jasně znát rozdíloví hráči. Je fakt, že s jedním gólem se vyhrát nedá. Když dá jednu branku čtvrtá lajna, tak ty ostatní asi neodvedly svou práci dobře. V ofenzivě čekám od našich hráčů mnohem více. To mě zklamalo,“ neskrývá.

Zatímco Motor nechal doma většinu zkušených hokejistů, domácí Plzeň nasadila velice silný tým, což na ledě muselo být znát. „Ale přijeli jsme sem za stavu 0:0 a je úplně jedno, kdo dres obleče,“ namítne kouč. „Nepřijeli jsme si sem zahrát, ale přijeli jsme vyhrát. To se nám nepovedlo. Je to samozřejmě příprava. Nějaké šance jsme měli, ale jejich provedení a zakončení nebylo na dostatečné úrovni, abychom dali více gólů. To mě mrzí,“ přiznává.

Jakub Káník
Premiérový gól hokejistů Motoru v letošní sezoně dal mladík Jakub Káník

Zatímco dvě třetiny vládla na ledě Škodovka, ve třetí Motor obraz hry minimálně vyrovnal. „Ve třetí třetině jsme na tom byli daleko lépe než soupeř kondičně i bruslařsky. Vstřelili jsme gól a trošičku jsme se k domácím přitáhli, ale to bylo málo. Jedna třetina je prostě málo. Hokej se hraje šedesát minut. A někdy i víc. Musíme být lepší od samotného začátku. Kolikrát tam byl z naší strany až přehnaný respekt vůči lepším hráčům, kteří na straně Plzně nastoupili. To je špatně,“ zdůrazní.

Jak již bylo řečeno, velmi dobrý výkon podal hostující gólman Strmeň. Třikrát inkasoval (čtvrtý gól padl do prázdné při power play), ale spoustu dalších velkých šancí soupeře zlikvidoval. „Chytal velice dobře a týmu pomohl. Kryl trestné střílení a další čtyři tutové šance. Odvedl velmi dobrou práci, i když dostal tři góly,“ ocenil Prospal výkon nové tváře v brankovišti Motoru.

V závěru hosté zkusili hru bez brankáře, ale nejen, že gól nedali, naopak sami inkasovali. „To je jedna z věcí, která se nám nedařila. Udržet se s kotoučem v útočném pásmu. To se nám nepovedlo ani při power play. Jakmile jsme vystřelili, tak se hned jelo proti nám. Chyběly tam druhá a třetí šance. Na dorážky jsme nebyli dost rychlí a nedokázali jsme sbírat odražené kotouče,“ zlobil se.

David Gilbert
Hokejisté ČEZ Motoru vyzkoušejí kanadského centra Davida Gilberta

O obrovském vedru na plzeňské stadionu se Prospal vůbec nechce bavit. „To je pro obě strany stejné,“ jen mávne rukou. „Led byl kvůli tomu samozřejmě horší, ale na tréninku si říkáme, že na to se nebudeme vymlouvat. Stejně jako se nemůžeme vymlouvat na to, s jakým kádrem jsme přijeli. Dáš na sebe dres a musíš bojovat,“ má jasno.

Přestože i na střídačce panovalo skutečně velké horko, trenéři Motoru se představili ve slušivých oblecích. A bude tomu tak po celou sezonu. „Oblek jsem nosil přes dvacet let, kdy jsem hrál hokej. Je to respekt ke hře a tam to začíná,“ vysvětluje.