O úspěchu či neúspěchu rozhodne hned čtvrtfinále s Jokeritem Helsinky. S tím českobudějovičtí hokejisté do Vídně odjížděli. Krutá porážka 2:7 pak také předznamenala i zbytek turnaje. „Bylo to skutečně o jednom utkání,” přikývne trenér František Výborný. „Jokeritu to v ten den sedlo. Poměr střel byl 24:20 v náš prospěch, ale prohráli jsme 2:7. Spadlo jim tam úplně všechno, ale góly dávali po našich chybách. Takovéhle věci soupeř na mezinárodní scéně trestá,” vrací se zkušený kouč k páteční těžké prohře.

Motivace poražených čtvrtfinalistů pro další zápasy ve skupině o 5. - 8. místo tak šla logicky rapidně dolů. Sobotní utkání s Plzní tím bylo výrazně poznamenáno. „To mi potvrdil i plzeňský trenér Marian Jelínek. Také oni odjížděli s ambicemi a věřili, že přes švédskou Luleu přejdou. Zklamaní pak byli ještě možná více než my a naše vzájemné utkání také podle toho vypadal,” připustí. „Zápas neměl žádný náboj. Vedli jsme 4:2, ale v závěru jsme vedení lehce ztratili a prohráli jsme po nájezdech. Před nulovou diváckou kulisou se ten zápas pozdě večer vyloženě jen dohrával. To nemá cenu nějak víc hodnotit.”

Na duel o sedmé místo se Jihočeši přesouvali z Vídně do Salcburku a švédské Frölundě podlehli 2:4. „Sice tam bylo vstávání a náročný přesun, přesto to byl kvalitní zápas. Soupeř měl dobře organizované a bruslivé mužstvo. I přes prohru to byl dobrý zápas a především pro naše mladé hráče to byla výborná zkušenost,” míní.

Poslední osmá příčka nemohla nikoho potěšit, přesto Výborný vidí na účasti na finále mezinárodní soutěže i klady. „Samozřejmě jsme zklamáni, protože jsme chtěli uspět. Mužstvo bylo nahecované, ale zápas s Jokeritem nám prostě nevyšel. Přesto jsou podobné duely potřeba, aby se hráči zlepšovali. Bohužel se jich hraje jen málo.”

Nedělní utkání v Salcburku odchytal Kovářův náhradník Kantor a nevedl si špatně. „Jeden gól byl trochu lacinější, ale jinak chytal dobře,” pochválí kouč mladého gólmana.

Tři porážky ve třech dnech by mohly mít neblahý vliv na psychiku týmu. „To je možné,” připustí trenér. „Věříme, že se z toho hráči oklepou. Věděli, že je to o jednom zápase. Osmé místo není nic dobrého, ale ono pak už bylo asi jedno, jestli skončíme pátí nebo osmí. Poražení čtvrtfinalisté měli hrát maximálně jeden zápas a pak jet domů,” přimlouval by se Výborný za změnu formátu finálového turnaje. „Jako klad bych viděl, že jsme nehráli s Pardubicemi,” připomíná úterníhosoupeře svého týmu v extralize. „Dva zápasy se zahraničními soupeři byly pro naše kluky velkou školou. To bych viděl pozitivně. Každý chce vyhrávat, ale nedělal bych z toho nějakou tragédii. Nejsme zase takoví lumeni, abychom všechny válcovali.”

Přestože na účasti na prestižním klání vidí Výborný pozitiva, zklamání převládá. „Zažil jsem to dvakrát na Super Six v Petrohradu se Spartou. První rok jsme neuspěli a byl jsem z toho hodně špatný. Podobně jako teď v Rakousku. O rok později jsme přitom nechali některé opory doma a hráli jsme v Petrohradu finále. Přes prohry hodnotím naši účast pozitivně.”

Pozitivně vidí Výborný i budoucnost celé European Trophy. „V Salcburku se mluvilo o budoucnosti soutěže a měla by se ještě rozšiřovat, protože zájem klubů o účast je velký. V létě je to parádní příprava. Od začátku se hrají kvalitní zápasy, ve kterých se bojuje naplno a pro diváky jsou zajímavé. Jedná se o tom, že by soutěž pokračovala i v sezoně v reprezentačních přestávkách. To se ale bude ještě upřesňovat. Do budoucna se určitě bude uvažovat o nějaké mezinárodní evropské soutěži. Všechno ale bude záležet na penězích. To je prvořadý faktor,” míní trenér. „Myšlenka je to v každém případě dobrá, protože mezinárodní styk je pro hokej důležitý.”

Finálový turnaj přinesl pro Mountfield bohužel také ztráty v hráčském kádru. Zranění se vrátili Kranjc s Podlešákem, stále ještě visí otazník nad Vydareným.

V úterýby měli hrát Jihočeši v Pardubicích, které rovněž hrály na finálovém turnaji European Trophy. „Je dobře, že tam byly. Alespoň si to rozdáme na férovku,” usměje se kouč. „Měli podobný program jako my,” dodá.

Na mužstvu by se pochopitelně mohla projevit únava. „Hrálo se každý den, to je hodně náročné,” připustí Výborný. „Chtěli jsme na třetí zápas vzít nějaké mladé hráče, jako to udělala třeba Plzeň. Ale nebylo kam sáhnout. Nemáme tak širokou lavičku,” posteskne si.

Vzhledem k možnému vyhlášení státního smutku po úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla existuje varianta odložení extraligových zápasů v tomto týdnu. „Vůči jeho osobě je jednoznačné, aby mu celý národ vzdal hold. To je jasné. Uvidíme, jak se situace vyvine. Podle toho se zařídíme,” nechtěl František Výborný předbíhat.