Jak se to seběhlo, že jste se stal asistentem trenéra Mariana Jelínka?
Ve chvíli, kdy jsme se v klubu rozhodli pro změnu na trenérském postu a domluvili jsme se s trenérem Jelínkem, tak mě on sám oslovil, jestli bych nechtěl jít k týmu jako jeden z jeho regulérních asistentů. Měl jsem zrovna naplánovanou zahraniční cestu, takže jsem tady první dva týdny nebyl. To ale ve finále nebyl žádný problém. Rozhodnutí mi netrvalo dlouho. Chci pomoci českobudějovickému hokeji. To bylo hlavní.

S trenérem Marianem Jelínkem jste se předtím znal?
Ano. Znali jsme se z Jágr teamu a potkávali jsme se i v národním týmu. Byl jsem také ve skupině kluků z NHL, které vždycky pomáhal s přípravou na sezonu. Znám jeho hokejové myšlenky a rozhodl jsem se nabídku přijmout. V tu chvíli jsem ani nevěděl, koho si trenér vybere jako dalšího asistenta.

Máte malého synka a do každodenní práce u týmu se vám ještě v minulé sezoně moc nechtělo. Co vám na toto rozhodnutí řekla vaše paní?
Paní mi neřekla nic. Je to hlavně o mně. V pozici asistenta generálního manažera jsem stejně byl v kabině každodenně. Tým, který tady je, do detailů znám. Každého hráče. Pro sebe jsem si řekl, že tahle sezona je pro nás zásadní a každý by měl udělat něco navíc. Pokud hlavní trenér cítí, že bych měl týmu co dát, tak mu věnuji těch pár měsíců do konce sezony. To bylo jasné rozhodnutí. A budu se snažit udělat maximum, aby byl na konci takový výsledek, který si přejeme.

Luboš Rob
Konečně se nám podařily přesilovky, chválí si po Slavii útočník Motoru Luboš Rob

Mohl byste konkretizovat, jaká je vaše role u mužstva?
Nepovažuji se ani za trenéra. Moje role spočívá hlavně v individuální přípravě hráčů. Z mé strany to není o nějakém koučinku. Spíše se hráčům věnuji individuálně nad rámec společných tréninků. Jak v kabině, tak na ledě. Řešíme věci z videa, které připravují fantasticky Franta Bombic s Jaroslavem Jágrem. Mám na starosti speciální přesilovkové týmy. To je strašně důležitá věc, která rozhoduje zápasy. Všichni víme, co máme dělat, a spolupráce v trenérském týmu funguje bezvadně.

Jako asistent generálního manažera jste zápasy sledoval z tribuny a o přestávkách chodil se svými dojmy do kabiny. Nyní jste přímo na střídačce. Máte tam bezprostřednější kontakt s hráči?
Bezprostřední postřehy, které mám, mohu s hráči řešit hned. To je výhoda. Spoustu věcí, které jsem viděl z tribuny, bych potřeboval hráčům říct okamžitě. Při zápasech si zapisuji věci, které potom s Frantou Bombicem řešíme na videu a zpětně to s jednotlivými hráči rozebíráme.

Chytla vás trenéřina?
Je fajn vrátit se zase do kabiny, i když režim je samozřejmě trochu jiný, než když jsem sám hrál. S tím ale nemám žádný problém. Musím říct, že mě to baví. Také proto, že máme velmi dobré vztahy v realizačním týmu. Působit vedle trenéra Jelínka je pro mě velkou školou. Má mimořádný rozhled v hokejových i mimohokejových věcech.

Váš tým bodoval v posledních osmi zápasech v řadě. Vy osobně jste ještě na střídačce nezažil, abyste vyšli bodově naprázdno?
V základní hrací době jsem prohru za nulu ještě nezažil, ale žádnou zásluhu si na tom nepřipisuji (smích). Ale je to samozřejmě fajn. Probíhá tady trochu za pochodu změna herního stylu. Chceme hrát jiným způsobem, což potřebuje svůj čas, než to kluci dostanou pod kůži. Nové věci se ve hře postupně začínají objevovat a v posledním utkání se Slavií jich bylo docela hodně. Jak ve hře pět na pět, tak v přesilovkových týmech. Na celkovém herním projevu to bylo znát. Slavia byla ze tří našich největších soupeřů v nejlepší formě a hrála nejlepší hokej, což potvrzovaly i její poslední výsledky. 


Váš tým se očividně snaží hrát soupeřům více do těla. Je těžké hráčům tento herní styl vštípit, protože vlastní jim očividně není?
V Budějovicích se to táhne už delší dobu. Byli jsme považováni vždy spíše za takovou hodnou organizaci. Takový ti kapři v bahně, jak nám často říkají, kterým se moc do kontaktu a agresivního hokeje nechce. V realizačním týmu pracujeme na tom, aby sem soupeři nejezdili s tím, že to tady nebolí. Svůj dům, který tady máme, chceme bránit s agresivitou a autoritou. Jsem rád, že se tyto prvky v naší hře postupně objevují. I u hráčů, kteří tento herní projev nemají ve své hokejové DNA. Tým zvedá, když hráči vystoupí ze své charakteristiky a dělají něco navíc. Na tom se snažíme pracovat. Aby mužstvo mělo v lednu a únoru identitu, kterou chceme mít.

Poprvé v sezoně jste se posunuli na první místo v tabulce WSM ligy. Má to pro vás hlavně z psychologického hlediska velký význam?
Pro psychiku je dobré být první, i když rozdíly v tabulce jsou minimální. Fanoušci by si asi přáli, abychom v některých utkáních více dominovali. Ale vidím, že je to rok od roku těžší. Přestože se letos soutěž uzavřela, tak její kvalita šla paradoxně proti minulé sezoně nahoru. Všechny zápasy jsou hrozně těžké. Pro naše hráče to není jednoduché. V soutěži nastupuje řada mladých hokejistů, kteří se pohybují na hraně extraligových sestav. Hrají s obrovským pohybem, entuziasmem a nasazením. A proti Motoru se všichni chtějí ukázat. Je to pro ně velká motivace. Pro nás je jedinou cestou, abychom se v těchto atributech soupeřům vyrovnali. V nasazení, agresivitě, chtění a nadšení. V tomhle, když se jim vyrovnáme, tak se pak projeví hokejová kvalita našeho týmu. Ta je na jiném levelu než u ostatních celků. Na tom pracujeme i mentálně, aby se s tím kluci srovnali a předváděli konzistentně každý zápas.

Čeká vás duel s Havířovem, kde podává výborné výkon gólman Bláha. Ten v týmu vašeho středečního soupeře hostuje právě z Motoru. Může proti vám chytat? Nebrání mu v tom dohoda klubů?
O žádné takové dohodě nevím.

Může pro vás být výhoda, že ho znáte? Nebo to může zafungovat i opačně, že on jako brankář má přečtené vaše útočníky?
Roli to hrát může. Ondra zná tendence našich střelců. My zase naopak známe jeho. Hlavně jsme ale rádi, že se mu tam daří. Odvádí v Havířově dobrou práci. Je to gólman, který si takovou šanci zasloužil. Ukazuje, že může být brankářem číslo jedna. Do závěru sezony s ním samozřejmě počítáme, protože potřebujeme mít kvalitní brankářský tým, abychom mohli pomýšlet na úspěch.

Počítáte tedy s tím, že si ho na závěr sezony stáhnete?
Rozhodně. Pokud nedojde k nějakým jiným dohodám, které ale nepředpokládám.

Dá se očekávat, že Havířov přijede do Budvar arény s podobnou taktikou jako většina dalších soupeřů?
Kromě týmů z popředí tabulky to bývá podobné. Navíc u těchto celků nikdy nevíte, v jakém přijedou složení. Odkud použijí hráče. Připravíme se na zápas jako na jakýkoliv jiný. Doma máme výbornou sérii a chceme ji udržet. Zase si ale nemůžeme myslet, že když jsme porazili Slavii, tak to bude s Havířovem nějaká pohoda. Musíme se soustředit na to, co chceme hrát. Když tam dáme to, co si představujeme, tak utkání zvládneme. O tom jsem přesvědčen.

Petr Kváča
Před vyprodanou Budvar arénou Motor přehrál Slavii a jde do čela WSM ligy!