Českobudějovičtí hokejisté už letos odehráli rozhodně lepší zápasy. Herně sice měli dost jasně navrch (poměr střel byl 34:15 v jejich prospěch), ale s koncovkou je mužstvo v poslední době na štíru. „Problém s produktivitou se táhne už delší dobu. Hráči, kteří by měli dávat góly, je nedávají," posteskl si trenér poražených Antonín Stavjaňa. „Hrajeme na jeden nebo dva vstřelené góly. Jakmile dáme tři, tak je velká šance, že zápas vyhrajeme. To se znovu potvrdilo."

Po devíti letech oblékl českobudějovický dres odchovanec klubu a mistr světa z roku 2010 obránce Filip Novák. Na ledě dostával hodně prostoru, ale herní pauza na něm byla znát. „Byl to jeho první zápas. Hrál ve dvojici s Mitchem Fillmanem a na tréninku je vidět, že si spolu rozumí. Možná byl trochu svázaný zodpovědností a nároky, které jsou na něj kladeny. Myslím si, že jeho výkony budou gradovat. Hodně na něj spoléháme především v přesilovkách," uvedl trenér k premiéře zkušeného beka.

Ze sestavy Jihočechů naopak vypadl kvůli zranění po Robovi a Čermákovi ještě třetí útočník Walker, takže na pravém křídle čtvrté formace musel zaskočit (stejně jako loni v play off) obránce Žovinec. Do branky se postavil Gába, záda mu kryl junior Patera.

V sestavě hostí chyběl z největších hvězd jen Tenkrát, naopak dorazil kanadský rváč Gratton. Ze začátku občas provokoval, ale potom už vzhledem k vývoji zápasu neměl důvod v tom dále pokračovat.

Po opatrnějším začátku dostal domácí lídr tabulky v 10. min. příležitost hrát přesilovku pět na tři. Soupeře sevřel, dvakrát už diváci jásali, ale předčasně. Nouza ani Šulek po vydařených kombinacích kotouč do odkryté klece nedopravili. „Přesilovky nás trápí. Všechno se odvíjí už od buly. Nemáme nikoho, kdo by měl víc než padesátiprocentní úspěšnost. Našim hráčům chybí klid v zakončení," není Stavjaňa dlouhodobě spokojen. „Buď nemají tu správnou formu, nebo ty správné vlastnosti."

Jak už to bývá, opět došlo na okřídlené „nedáš – dostaneš." V přesilovce na druhé straně vypálil nenápadnou střelu Ton a Gába nestačil zareagovat. Inkasovaná branka zchladila jak domácí mužstvo, tak i početnou diváckou kulisu. „Málo se tlačíme před branku. Proto jsme nedali žádný gól," uvedl k průběhu úvodní třetiny navrátilec Filip Novák.
Do druhé třetiny vstoupil úplně jiný Motor. S větším pohybem a hladovější po gólech. Ve 26. min. také po zásluze přišlo vyrovnání. Po Suchánkově přihrávce přesně vypálil Vladimír Škoda. Tentýž hráč mohl dokonce otočit skóre ve vlastním oslabení, ale Cikánek mu v posledním okamžiku kotouč vypíchl.
Podruhé v zápase pak hráli Jihočeši přesilovku pět na tři, ale opět s ní naložili zle nedobře…Jediným výsledkem byla tyč po Heřmanově teči. A podobně to dopadlo i potřetí, i když to byla jen půlminutová přesilovka. „Říká se, že kdo nevyužije přesilovku pět na tři, tak většinou prohraje. Domácí hráli dvojnásobnou přesilovku třikrát a nevyužili ji, což asi rozhodlo," míní kladenský asistent trenéra Jiří Kopecký.

Ve třetí třetině tempo hry opadlo a čekalo se na možná klíčovou chybu zápasu. Udělali ji sedm minut před koncem domácí, když jejich chybu při střídání potrestal Machač. Definitivně mohli rozhodnout Burger s Kubíkem, ale Gába se při jejich přečíslení blýskl pohotovým zákrokem.

Necelé dvě minuty před koncem hrál Motor přesilovku a navíc odvolal gólmana. Power play ale vyzněla zcela do ztracena a tři body bralo poprvé v sezoně Kladno. „Musíme uznat, že soupeř zahrál v defenzivě velice dobře a body si zasloužil," připustil Stavjaňa.

„Nebudeme si nalhávat, že jsme Budějovice nějak přehráli. Měli jsme dvacet trestných minut, takže jsme jednu třetinu zápasu odehráli ve čtyřech. Hlavně kvůli vyloučením jsme také byli často pod tlakem. Mužstvo zaslouží pochvalu za bojovnost. Hlavně ta osmička hráčů, která nastupovala v oslabení," zhodnotil Kopecký zápas.

Branky a nahrávky: 26. Škoda (Suchánek) – 13. Ton (Ptáček, Dav. Růžička), 53. Machač (Kubík). Vyloučení: 3:10, využití: 0:1. Rozhodčí: Pražák, Bejček – Jílek, Šperl. Diváci: 6421 (vyprodáno).
ČEZ Motor: Gába – Fillman, F. Novák, Pavlin, Pýcha, Suchánek, Vráblík, Mazanec – L. Květoň, Pajič, Chovan – Šulek, Nouza, Heřman – Kuchejda, Škoda, Hřebejk – Žovinec, Babka, Guman. Trenéři Stavjaňa a Štrba.