Zatím plníte na sto procent cíle, které jste si před sezonou dali, takže s jejím průběhem můžete být spokojeni?
Myslím si, že v této fázi sezony mohu mužstvo pochválit za to, jakým způsobem zatím letošní sezonu zvládá. Pouze začátek soutěže byl z naší strany trochu rozpačitý a potom to nebylo úplně ono někdy v lednu. Jinak jsme prošli základní částí WSM ligy víceméně suverénně a zaslouženě jsme skončili na prvním místě. V play off můžeme mít z naší strany výhrady snad jenom ke dvěma třetinám. K té úvodní v prvním čtvrtfinálovém zápase doma s Přerovem a k druhé části hry druhého utkání doma se Slavií. V těch byl náš výkon slabší. Jinak jsme bez větších potíží prošli i play off. Výsledky sérií 4:0 s Přerovem a 4:1 se Slavií vypovídají o tom, že jsme hráli to, co jsme měli.

Vy osobně jste čekal, že play off zvládne váš tým až takhle hladce?
S ohledem na to, jakým hokejem jsme se prezentovali v základní části, tak jsem před oběma sériemi byl plný optimismu. Že je zvládneme a navíc relativně rychle. Nebylo to přitom ale vůbec jednoduché a oba soupeři hráli výborně. Řekl bych, že Přerov proti nám dojel na kondici a užší kádr kvalitních hráčů. Právě v kondiční stránce jsme měli navrch. Slavia velmi dobře bránila, výborně jí zachytal gólman, ale nebyla příliš nebezpečná v ofenzivě.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel Pýcha zvládl své premiérové play off v seniorské kategorii se ctí

Loni jste v semifinále play off doplatili na užší kádr a výraznou marodku. Letos jste se z tohoto pohledu na vyřazovací boje nachystali lépe?
V zásadě ano. Naším cílem primárně není jen výsledek jako takový, ale také cesta, jakou se k němu chceme dopracovat. Jedním z požadavků, které jsme před sezonou měli, bylo, aby byl tým lépe kondičně připraven a hráči byli odolnější. Abychom hráli aktivnější a agresivnější hokej. Byli jsme přesvědčeni, že tato cesta povede k tomu, abychom na konci sezony byli na prvním místě a zvládli play off. Ještě jeden velký cíl však máme nesplněný a teprve nás čeká. A v průběhu sezony jsme měli méně zraněných hráčů a trošku se změnila i povaha zranění. Byly tam nějaké zlomeniny, které byly způsobené nastřelením kotoučem nebo zásahem hokejkou. To jsou věci, které nelze ovlivnit jakoukoliv kondiční přípravou. To se prostě stane.

Velkou oporou týmu byl v play off gólman Petr Kváča. Otázka brankářů se v průběhu sezony hodně řešila. Trefili jste se právě s tímto mladíkem do černého?
Pokud byl někdo, kdo nevěřil, že by mladý gólman mohl zvládnout náročné série play off a psychický tlak, který určitě cítí, tak se mýlil. Kvaky to zvládá velice dobře.

Zvládl to i přes těžkou situaci v prvním zápase čtvrtfinále s Přerovem, kdy byl po třech rychlých gólech vystřídán.
Tam mu ale nešlo nic vyčítat. Byly to branky, na kterých nenesl vinu. Trenéři zareagovali správně z hlediska vybuzení týmu a vyměnili gólmana, přestože za góly nebyl zodpovědný. A povedlo se. Hned v dalším utkání ho do branky vrátili, protože mu věří.

NAPSALI JSME: Do baráže o extraligu vstoupí hokejisté ČEZ Motoru příští úterý v Pardubicích

V základní části mužstvo občas trápila nízká produktivita. Podařilo se nyní v semifinále složit elitní formaci Chovan – Pajič – Čermák, která se výrazně střelecky prosazuje?
V tomto složení už tato formace v průběhu sezony také hrála. Ale vinou nejrůznějších zranění a absencí se takhle sešli zase až teď po delší době. A odvádějí dobré výkony.

Určitě jste sledovali play out nejvyšší soutěže, kde hráli dva vaši soupeři pro baráž Karlovy Vary a Pardubice. Co vám tyto zápasy řekly?
Samozřejmě jsme to sledovali. Nejde z toho ale úplně vypozorovat, jaký je rozdíl mezi extraligou a WSM ligou. Ten se projeví až v přímé konfrontaci. Zcela jistě se extraliga hraje ještě ve vyšší tempu a trochu jinak z taktického hlediska než WSM liga. V této souvislosti se ještě jednou vrátím k tomu, že mě těší, jak náš tým zvládl v roli favorita základní část i play off. Postup do baráže jsme považovali za povinnost. Teď nás čeká další část sezony. Klíčová. Do té už ale nevstupujeme v roli favorita. Tím jsou v baráži oba extraligové týmy. Postupující celky z WSM ligy se mohou pokusit urvat si své místo na slunci. Tým se připravuje tak, aby zvítězil v každém nejbližším utkání, které ho čeká.

Může být suverénní postup v play off paradoxně malinko na škodu v tom smyslu, že mužstvo neprošlou testem v opravdu těžkých zápasech?
To teprve uvidíme. Těžko říct. Na druhou stranu nám relativně hladký postup přinesl hodně ušetřených sil pro závěr sezony. Před dvěma roky jsme baráž hráli poprvé, ale vstupovali jsme do ní jako víceméně zdecimovaný tým, který už šlapal vodu a měl řadu zraněných. Přesto jsme ještě v polovině baráže měli pořád šanci na postup. Mužstvo ale bylo úplně jinak připraveno a vstupovalo do prolínací soutěže v úplně jiné pohodě, než je tomu letos.

Přináší pro vás účast v baráži také nutnost splnění nějakých technických podmínek, než jaké stačí na WSM ligu?
Zásadní věc je, že musí být zabezpečen systém pro videorozhodčího. Potom je tam celá řada menších rozdílností mezi extraligou a WSM ligou. Baráž už je součástí nejvyšší soutěže a musíme splňovat podmínky herního řádu ELH, na některé ale budeme muset dostat výjimku, abychom mohli baráž odehrát.

Jaké jsou třeba odlišnosti v požadavcích na zázemí obou soutěží?
Ta hlavní je již zmíněný videorozhodčí. Vyšší jsou požadavky na servis pro hostující tým. Jsme povinni zajistit soupeři do kabiny ovoce, sušenky, pití, ručníky a rotopedy. Všechno v příslušných počtech a množství, které specifikují regule soutěže. Stejný servis se nám ale dostane i na stadionech soupeřů.

Je třeba pomalu skládat kádr pro příští sezonu. Je to problém, když nevíte, jakou soutěž budete hrát?
Je to problém. Jsme v období, kdy pracujeme se dvěma verzemi rozpočtu a bavíme se s našimi partnery o dvou cestách, kterými se můžeme příští rok vydat. S hráči jsme nějaké smlouvy uzavřeli v prosinci a v lednu. Nyní jsme vyhlásili stop stav a uvidíme, jak dopadne sezona, a také, jak si jednotliví hráči svými výkony řeknou o budoucnost v našem klubu.

Smlouvu jste už podepsali s trenérem Antonínem Stavjaňou, přestože jste s tím původně chtěli počkat až na konec sezony. Přesvědčil vás už dříve svou prací?
Opět bych navázal na to, že naším cílem nejsou jenom výsledky. Že chceme být první a postoupit do extraligy. Naše cíle jsou také v cestě, po které za úspěchy jdeme. Trenér Stavjaňa nastavil vysokou náročnost směrem k hráčům, a to se mi líbí. Věřím a věříme, že to je přesně ta cesta, kterou máme jít.

ČTĚTE TAKÉ: Hokejisté ČEZ Motoru vyřadili Slavii a slaví postup do baráže o extraligu!

Jedním z cílů pro letošní sezony bylo také získat statut akademie Českého svazu ledního hokeje. Jak jste od jeho splnění momentálně daleko?
Jsme velmi blízko. Ve druhé polovině února proběhla pro náš klub úspěšně další z kontrol ze strany hokejového svazu. K plné spokojenosti svazu nám chybí splnit poslední dvě podmínky. První je zajištění podmínek pro hráče týkající se technického zázemí BA, na ty jsme ale dostali výjimku do konce roku 2018. Je na vedení města a klubu, zda se dokáže technické zázemí Budvar arény pro hokejové talenty dobudovat. Druhou je smlouva o spolupráci se zahraničním klubem z hokejově vyspělé země. Smlouvu podepíšeme se švýcarským Fribourgem.

Čeho se bude týkat?
Vzájemné spolupráce, hráčských výměn a účasti na turnajích. My se budeme účastnit turnajů ve Fribourgu a Švýcaři zase budou jezdit k nám. V rámci spolupráce se budou konat týdenní stáže trenérů a vybraných hráčů v tréninkovém procesu spolupracujícího klubu. Jde o to, aby se český mládežnický hokej neizoloval. Každá z akademií má takovouto spolupráci a trenéři akademií si pravidelně na seminářích sdělují poznatky ze svých zahraničních misí.

Podpis smlouvy s Fribourgem je poslední bod, který vám chybí k tomu, abyste akademii získali?
Ano. Podepsaná smlouva by už teď měla být na cestě zpět ze Švýcarska. To byl poslední bod, který nám chyběl. Nyní příslušná komise svazu ledního hokeje navrhne výkonnému výboru, aby nám byl udělen trvalý statut akademie Českého svazu ledního hokeje. Zatím jsme v roli čekatele.

Jak to bude s financováním akademie?
Financování je nejpalčivějších problém, který řešíme. Základní filozofií akademie je výchova hokejových talentů v profesionálních podmínkách, co se týká tréninkového procesu a technického i materiálního zabezpečení. Zároveň je ale kladen důraz také na to, aby z hráčů vyrostli kvalitní a vzdělaní lidé. Znamená to intenzivní spolupráci klubu se školou. Klub musí dbát na to, aby hráči ve škole prospívali, a ne jenom prolézali. To jsou základní stavební kameny akademie. Poslali jsme žádosti o spolufinancování tohoto projektu na město České Budějovice a na Jihočeský kraj. Věřím, že dojde k dohodě. Už jenom proto, že se město i kraj postavily čelem k fotbalové akademii. Předpokládám, že stejný postoj bude mít i k akademii hokejové. I když je to o ještě větším množství peněz. Hokej je bohužel mnohem nákladnější sport než fotbal.

Akademie byla vedle postupu do extraligy také jedním z velkých cílů klubu pro letošní sezonu?
Je to tak. Jeden z klíčových. Ještě nejsme na úplném konci sezony, ale už teď si můžeme říct, že celou řadu věcí, které jsme si před jejím začátkem stanovili jako prioritní cíle, se nám podařilo splnit. Nicméně ten hlavní nás teprve čeká.