S Přerovem jste ve čtvrtfinále vyhráli možná až překvapivě hladce 4:0 na zápasy. Jak jste viděl tuto sérii vy?
Po loňské zkušenosti s Přerovem jsme čekali těžkou sérii. Loni jsme s tímto soupeřem v základní části čtyřikrát prohráli, zatímco letos jsme ho čtyřikrát porazili. V tom byl rozdíl. V sérii jsme byli lepší kromě začátku prvního utkání na domácím ledě, který nám utekl. Mužstvo však prokázalo svou sílu a dokázalo duel otočit.

Ve dvou utkáních na ledě soupeře váš tým ani jednou neinkasoval a také díky tomu zaslouženě bral postup?
V obou zápasech v Přerově jsme hráli trpělivě a obětavě. Výborně nám zachytal gólman Petr Kváča. To je třeba zdůraznit. Vyhráli jsme sice 4:0, ale jednoduché to rozhodně nebylo. V žádném případě.

Do semifinále se kromě vás dostaly ještě další favorizované celky Jihlava, Kladno a Slavia Praha. Pouze Jihlava ztratila jeden zápas s Frýdkem – Místkem, jinak všichni favorité přešli přes čtvrtfinále bez ztráty kytičky. Čekal jste takový průběh?
První čtyři týmy ukázaly svou kvalitu. Vypovídal o ní i náskok, který měly v tabulce po základní části soutěže. Asi jen málokdo čekal, že tři čtvrtfinálové série skončí 4:0 a jedna 4:1. Nepředpokládalo se, že to bude takhle hladce, ale já osobně jsem byl přesvědčen, že všichni favorité postoupí.

Považujete Slavii ze tří možných variant pro semifinále za nejpřijatelnějšího protivníka?
Takhle to neberu. Máme tady jasně stanovený cíl. Tím je postup do extraligy. Chceme do Českých Budějovic vrátit nejvyšší soutěž. A pokud chceme postoupit, tak je úplně jedno, proti komu budeme hrát. Máme Slavii, ale z mého pohledu bychom opravdu neměli vůbec řešit soupeře, ale soustředit se sami na sebe.

V průběhu sezony odešlo ze Slavie kvůli finančním problémům klubu hned devět klíčových hráčů. Může to být na kvalitě týmu znát?
Ve Slavii se něco odehrálo. O těch odchodech víme. Na druhou stranu se mužstvo po těchto událostech semklo. Byl tam chvilkový výsledkový propad, ale potom tým podával velmi dobré výkony a udržel čtvrté místo. Dali se dohromady a základní část odehráli parádně. Stejně tak i čtvrtfinále s Třebíčí, ve kterém neztratili ani zápas. Proti nám budou mít výhodu v tom, že mohou jenom překvapit.

Výraznou oporou sešívaných byl ve čtvrtfinále teprve dvacetiletý gólman Dominik Frodl, který v sérii proti Třebíči dosáhl úspěšnost zákroků více než 96 procent. Zaznamenali jste to?
Víme o něm. Ale i my máme kvalitního mladého gólmana. Jestliže chceme postoupit, tak se nemůžeme dívat na jednotlivé hráče Slavie. Ty si rozeberou trenéři a připraví na ně naše mužstvo po taktické stránce.

Vzpomenete si na loňskou semifinálovou sérii se Slavií, kterou jste prohráli hladce 0:4? Před rokem ale byly karty rozdány o dost jinak. Souhlasíte?
Loni jsme měli v týmu řadu zraněných a také nemocných hráčů, protože v Budějovicích řádily příušnice. Letos je to jiné. Máme širší kádr a mužstvo má větší sílu. Věřím, že přes Slavii postoupíme.

Na začátku týdne informovalo vedení hokejového svazu o změnách ve WSM lize pro příští sezony. Tou zásadní je, že se nebude sestupovat a soutěž se naopak bude rozšiřovat. Měli jste možnost se k těmto poměrně zásadním záležitostem také vyjádřit?
Řešili jsme to před dvěma týdny, kdy byl narychlo svolaný aktiv klubů první ligy. Prezident svazu Tomáš Král nás na něm seznámil se změnami ve WSM lize a juniorské extralize. Vyjadřovali jsme se k nim, ale svaz takhle rozhodl a musíme to akceptovat.

Jak se díváte na chystané novinky pohledem vašeho klubu?
Hodně bude záležet na tom, jestli se nám letos podaří postoupit do extraligy. Pokud ne, tak máme trošku obavy, aby si WSM liga zachovala svou kvalitu a ambiciózní kluby, které chtějí bojovat o postup, dobře připravila na baráž. To nebyl jen náš názor, ale podobně k tomu přistupují i další kluby, které mají zájem postoupit. Kladno, Jihlava a Slavia.

Rozšiřováním počtu účastníků ale kvalita půjde spíše dolů. Souhlasíte?
Kvalita první ligy šla v posledních letech jednoznačně nahoru, což se odráží i na návštěvnosti. Jak už jsem ale řekl, máme trošku obavy, jak to bude vypadat, když se nebude sestupovat. Trpět tím mohou právě ambiciózní týmy, protože může ubývat těžkých zápasů.

Hlavní myšlenkou, proč k těmto změnám dochází, má být jednodušší zapojení mladých hráčů do seniorského hokeje. Bude tomu podle vás skutečně tak?
Jestli se díky tomu podaří vyprodukovat více hráčů pro seniorský národní tým i reprezentační dvacítku, to ukáže až čas. Je fakt, že dříve bývala větší konkurence a mladým takhle cestičku nikdo nevyšlapával. Kdo byl dobrý, tak se přesto prosadil.

Změny čekají i juniorskou extraligu, která ale zůstala u počtu osmnácti účastníků.
Osmnáct týmů je asi moc. Otázkou je, že když by se mělo sáhnout po snížení počtu týmů, tak na úkor koho by to mělo být. Pokud by ji měly hrát jen extraligové kluby, tak bychom z toho momentálně vypadli. Každopádně považujeme za rozumný krok, že opět budou moci hrát na výjimku tři starší hráči ročníku 1997, kteří se hned neuplatní v prvním týmu. To by měl být přínos.