Jeho tým se aktuálně nachází na samotné špičce prvoligové tabulky a tuto pozici bude ve středu hájit na ledě jednoho z dalších aspirantů na postup Kladna (18). Třetí čtvrtinu soutěže uzavřou Jihočeši v sobotu domácím zápasem s Přerovem (17).

Bylo příjemné postavit se před zápasem na červený koberec s legendami českobudějovického hokeje?
Bylo to moc příjemné. Vážím si toho, že jsem tady mohl odehrát nějakých čtrnáct sezon. Jsem rád, že jsem v klubu mohl strávit tak dlouhý čas.

Martin Novák naslouchá pokynům trenéra Mariana Jelínka.
Ruce ještě úplně neposlouchají, usmívá se uzdravený útočník Martin Novák

Promítly se vám před očima některé významné momenty vaší kariéry?
Určitě. Byli tam vedle mě kluci, se kterými jsem nastupoval. Vzpomněl jsem si na to, co jsme spolu odehráli. Bylo to pěkné. Jedna věc mě ale mrzela. Že někteří fanoušci hanlivě skandovali a uráželi Jirku Šimánka. Každý máme svou volbu, za koho hrát. Měli bychom si uvědomit, jak se máme chovat. Někteří by se měli nejdříve zamyslet, co vůbec křičí. Jirka tady odehrál spoustu sezon a tleskalo se mu. Teď je v jiném klubu, ale to je i celá řada dalších hráčů. To bychom museli křičet na každého, kdo se vrátí. Já jsem hrál také sezonu v Hradci a potom za Chomutov. Také na mě mohou křičet. Nevidím důvod, proč bychom zrovna na tohoto hráče měli řvát nějaké vulgarity. Rozhodně si to nezaslouží. Pro mě je to top hráč a skvělý kluk. To pro mě bylo velké zklamání.

V průběhu ceremoniálu jste si protřepával nohy. Bylo složité pak hned naskočit do tak těžkého zápasu?
Byl jsem ze začátku trochu tuhý, jak jsem tam musel nějakých deset minut stát. V první třetině jsem se musel trošku rozhýbat. Upozorňovali mě na to dopředu, ale není to jednoduché, když tam člověk stojí tak dlouho.

Byla ve hře třeba i varianta, že by vám generální manažer klubu Stanislav Bednařík třeba jen potřásl pravicí a vy jste se zmizel připravovat do kabiny na zápas?
Já jsem opravdu zmizel dřív a nebyl jsem tam až do konce ceremoniálu. To bych fakt asi nezvládl. Byli jsme domluveni takhle, že tam chvíli budu, a potom odběhnu. Jinak to udělat asi nešlo.

Richard Nejezchle (ve žlutém litvínovském dresu v souboji s vítkovickým Markem Hrbasem).
Motor vábí další posilu, s týmem trénuje exlitvínovský Richard Nejezchleb

Samotný zápas s Karlovými Vary svou úrovní vysoce převýšil standard první ligy. Souhlasíte?
To určitě. Potkaly se dva týmy, které mají kvalitu a dobře brání. Byl to velmi povedený duel na hodně slušné úrovni. Proti Varům jsou to velice vyrovnané zápasy, které budou rozhodovat detaily. Zaplaťpánbůh, že jsme vyhráli na nájezdy. Mohli jsme rozhodnout už v prodloužení. Šance jsme měli.

Remízu po základní hrací době i prodloužení považujete za spravedlivou?
Asi jo. Soupeř měl také nějaké šance, my jsme něco nedali. Bylo to hodně vyrovnané utkání. Jak už jsem říkal, potom rozhodují detaily.

O bodu navíc rozhodovaly samostatné nájezdy. To není vaše parketa?
Ne. Nejsem penaltový střelec. Na to máme jiné hráče.

Vaše operované koleno už je v pořádku?
V rámci možností ano. Už to asi nikdy nebude stoprocentní. Musím zaklepat, že teď je to docela dobré. Pracuji na tom, aby to bylo ještě lepší. Ale už to asi nikdy nebude takové jako dřív.

Několik utkání jste odehrál v první formaci. Je pro vás dobré, že tak dostanete na ledě více prostoru?
To určitě. Pro každého hráče je lepší, když je více na ledě. Mně jde ale hlavně o konečný výsledek. Abych pro mužstvo dělal to, co mám. Musím především plnit všechny úkoly, které má role v mužstvu přináší. Účtovat se bude až na konci sezony.

Z utkání ČEZ MOTOR - HC Energie Karlovy Vary v Českých Budějovicích
V retro šlágru vyhrál Motor nad Karlovými Vary po samostatných nájezdech

Čeká vás duel na Kladně, které také pomýšlí na návrat do extraligy. Dá se očekávat podobný zápas jako s Karlovými Vary?
Kladno posílilo, hodně bruslí a čeká nás velice těžký zápas. Musíme se soustředit především na dobrou obranu a uvidíme, jak se utkání vyvine. Procházíme teď sérií těžkých duelů, na které je třeba se maximálně soustředit a v každém bodovat.

Sledujete s blížícím se koncem základní části také tabulku a má pro vás velký význam dobrá pozice pro vstup do play off?
Potřebujeme být nahoře, abychom hráli v play off co nejvíce doma. To je náš cíl pro závěr základní části. Chceme být co nejvýš, nejlépe první. Ale bude to těžké. Pozici si musíme vybojovat sami. Je jen na nás, co si uhrajeme.