Odchovanec českobudějovického hokeje, útočník Martin Hanzal, v uplynulé sezoně NHL změnil dres. Arizonu vyměnil za Minnesotu Wild a po vypršení smlouvy se stal volným hráčem. V červenci bleskově vyjednal nové angažmá - oblékne dres Hvězd z Dallasu. Podepsal kontrakt na tři roky a polepšil si i finančně. "Jsem spokojen," potvrzuje Jihočech.

Během minulé sezony v NHL jste se poprvé stěhoval do jiného klubu. Do Minnesoty jste přestupoval s tím, že chcete pokusit vybojovat Stanley cup, jenže jste brzy vypadli…

Jelikož mi končila smlouva, dopředu jsem věděl, že asi budu vyměněn, protože já se chtěl dohodnout na smlouvě, ale Arizona se k tomu moc neměla. Takže jsem tušil, že budu vytrejdován a bude mě chtít některý z týmů, který chce vybojovat Stanley Cup, což se povedlo, a šel jsem do Minnesoty. To je hokejové město, takže příjemná změna.

Martin Hanzal. odehrál v NHL zatím 628 zápasů a vstřelil v nich 121 gól. V Arizoně (dříve Phoenix) dělal asistenta kapitána.Zdroj: Deník / Michael KalinicsŘekli vám v klubu, jakou roli pro vás mají?

Řekli, že půjdu do třetí lajny a nebudu hrát přesilovky, ale spíš oslabení. A já to bral, protože když jste v dobrém týmu, tak podle mne má hráč vzít takovou roli, kterou dostane, a snažit se bojovat za tým. Po dlouhé době jsem si zase vyzkoušel play off a byla hrozná škoda, že jsme vypadli hned v prvním kole, protože jsme měli slušný tým. Všichni nás pasovali, že dojdeme daleko, ale první dva zápasy jsme prohráli o gól, bylo to hrozně vyrovnané. Mrzí mě ještě teď, že jsme vypadli, šance hrát v takovém týmu se nemusí naskytnout.

Od prvního července byl volným hráčem. Jednali jste vůbec v Minnesotě o nové smlouvě?

Hned po sezoně jsem měl schůzku s majitelem a trenérem a byli se mnou spokojeni. Poděkovali mi za to, co jsem tam odehrál, ale řekli, že bohužel v platovém stropu mají málo místa, zbývá jim milion a za ten že mě podepíší hned! Za milion ne… Sami řekli, že jsem hráč, který dostane víc, ale jim zbývá právě jen ten milion. Takže jsem se těšil, až budu nový hráč a počkám si, jaké přijdou nabídky.

Je v zámoří klub, za který jste si vyloženě přál nastoupit?

Řeknu to na rovinu: Je mi třicet let a myslím, že to bude má poslední smlouva v Americe, tudíž jsem se nedíval jen na peníze, ale chtěl přihlédnout i k tomu, o jaký klub se jedná, zda má šanci bojovat o Stanley Cup. Přál jsem si smlouvu na tři roky a výš.

Léto trávíte doma. Hrajete ve volném čase golf, tenis, nebo děláte něco jiného?

Na golfu jsem byl asi třikrát, často rybařím a tenis hrajeme za domem, kde máme kurt. Ale mám nového koníčka – pořídili jsme si s manželkou v Adamově restauraci. Doufám, že jednou skončím na Floridě, protože tak se jmenuje! Je na samotě, v přírodě, chováme tam ovce a kozy - a máme toho plné brejle!

Takže po kariéře v NHL plánujete návrat domů?

S manželkou jsme oba z Budějovic, v Americe nezůstanu, určitě se vrátíme.

Bude Hanzal junior jednou hrát hokej za Budějovice?

Doufám, že to tak bude.

Vypadá nadějně?

Zatím ano. Na svůj věk je šikovný, velký. Má být po kom, protože i manželka je vysoká, a její brácha (Petr Zich, pozn.) taky hraje hokej.

Až skončíte v Dallasu, bavilo by vás zahrát si ještě hokej doma?

Ano, přál bych si zakončit kariéru v Motoru.

Nová smlouva naplňuje vaše představy?

Spokojen jsem s délkou kontraktu, penězi (4,75 mil. USD/rok) i týmem, který na papíře vypadá kvalitně. Jednání bylo hrozně rychlé. Já chtěl vědět, jaké to je být volným hráčem, ale poznal jsem to asi na tři minuty! Hned, jak se přestupy otevřely, jsme to podepsali. Jsem rád, že jsem nemusel čekat.

Kdy se vydáte na nové angažmá?

Kemp začíná v září, ale odletíme dřív, už někdy v srpnu, abychom dali děti do školky a zabydleli se.