Momentálně už je ale fit, naplno se připravuje na start nové sezony a těší se na páteční premiérový přípravný zápas svého týmu proti Rytířům z Kladna (17).

Od poloviny minulé sezony jste nehrál kvůli zlomené klíční kosti. Věřil jste, že stihnete alespoň její konec?
Dlouho jsem doufal, že bych ještě do té minulé sezony mohl zasáhnout. Po konzultaci s lékaři jsme se ale domluvili, že by bylo lepší to ještě nechat. Byla to totiž dost složitá zlomenina a mezifragment, který tam byl ulomený, ještě nebyl plně srostlý. Existovalo riziko, že by to dlaha neudržela a pak by vznikl mnohem větší problém.

Na letní přípravu už jste byl připraven na sto procent?
Krátce po sezoně už to bylo víceméně v pořádku. Lékaři mi řekli, že do letní přípravy mohu nastoupit. Pouze jsem se měl vyvarovat zvedání nějakých hodně těžkých činek. Zhruba od poloviny přípravy už jsem naplno posiloval i horní část těla.

Sezonu předtím jste nedohrál kvůli zlomeným žebrům. Jsou tato zranění jenom shodou okolností, nebo také důsledkem kondiční přípravy, o čemž se v závěru minulého ročníku hodně mluvilo?
Oba zákroky, po kterých jsme vypadl ze hry, byly nešťastnou náhodou. Ten loňský jsem ještě ani neviděl, ale i vedení klubu mi po shlédnutí videozáznamu potvrdilo, že jsem prostě špatně spadl a klíční kost nevydržela. Ale nevím, jestli to bylo nějakou špatnou kondiční připraveností. Vzhledem k tomu, že jsme měli asi jedenáct zraněných, tak to však zřejmě nebyla jen úplně náhoda.

Lišila se hodně i z tohoto důvodu letošní letní příprava od té loňské?
Byla diametrálně odlišná. Byla zaměřená především na sílu horní i dolní části těla. Nazvedali jsme hodně železa. Bylo to jiné a uvidíme, jestli to bude mít nějaký vliv i na menší počet zranění. Doufáme, že ano.

Vy osobně jste se hodně zaměřil právě na posílení horní části těla?
Měl jsem to dokonce od doktorů doporučené. Horní část těla jsem měl po zranění oslabenou, tak se mi náš kondiční trenér František Bombic věnoval i individuálně. Dával mi do kupy i všechny menší svaly kolem zahojené kosti. Bylo nás několik kluků, kteří jsme byli po zranění a s Frantou jsme dělali vyloženě tyto věci. Věřím, že budeme dobře připraveni.


Letní příprava se letos hodně lišila od těch předcházejících. Tréninky byly kratší, ale intenzivnější. Vyhovovaly vám více?
Mně rozhodně. Loňská letní příprava, to bylo samé běhání dlouhých tratí a dlouhé etapy na kole, což mi nikdy moc nevonělo. Vždycky jsem inklinoval spíše k výbušnosti a kratším vzdálenostem.

Hodně odlišná je zatím i příprava na ledě. Souhlasíte?
Určitě. Tréninky jsou intenzivnější a zaměřené na herní situace. To jsme v minulých letech tolik nedělali.

V pátek vás čeká první přípravný zápas s Kladnem. Jste rádi, že si po dlouhé době zase zahrajete?
V každém případě. Dva měsíce trénování v létě jsou opravdu hodně dlouhé. Zápasy jsou o něčem jiném a je to v každém případě zpestření přípravy. Každý raději hraje než trénuje. Těšíme se na to.

Co se dá očekávat od úvodního duelu sezony s Kladnem?
Zrovna od prvního utkání se toho moc čekat nedá. Asi hlavně bojovnost. Moc hezký hokej to nejspíš být ani nemůže, než si zase zvykneme na nový systém a dostaneme ho do krve. Ze začátku to asi bude trochu plácaná. Ale právě od toho tyto zápasy jsou, abychom si zažili nové věci a v sezoně už to bylo v pořádku.

V předcházejících dvou letech hrál váš tým úvodní přípravný duel sezony pokaždé v Plzni. Nemrzí vás trochu, že si letos ve vašem rodném městě nezahrajete?
Je fakt, že loni jsem tam první zápas nehrál a měl jsem volno. Ale byl jsem se na utkání alespoň podívat. Zahrát si doma je vždycky zajímavé, ale to se nedá nic dělat.