Do domácí sestavy se vrátil uzdravený Květoň a místo F. Nováka naskočil obránce Pavlin. Na postu povinného mladíka vystřídal Beránka Toman, jenž odehrál velký zápas a blýskl se dvěma svými premiérovými prvoligovými góly.  

Od úvodních minut Jihočeši potvrzovali roli favorita. Soupeře zatlačili před jeho branku a gólmana Růžičku zasypali sprškou střel. V koncovce však chyběl větší důraz i přesnost. Branku nepřinesly ani dvě přesilové hry. „Kluci vstoupili do zápasu velice dobře. Vytvořili si tlak a vynutili si přesilové hry. Chyběl jen kousíček, abychom dali gól,“ konstatoval útočník Motoru Vlastimil Dostálek, jenž se po nemoci dává dohromady a zápas sledoval z novinářské tribuny.  

Za střeleckou nemohoucnost přišel trest. Domácí propadli ve středním pásmu, Smolka ujel, doslova si pohrál s gólmanem Kváčou a poslal Ústí do vedení. „Byla to trošku nešťastná situace. Pavel Pýcha ústeckému útočníkovi ještě nadzvedl hokejku, ale on přesto stačil zakončit. Pokud ale kluci budou pokračovat v tlaku, který měli v první třetině, tak je jen otázka času, kdy přijdou i góly,“ věřil Dostálek po první části hry svým spoluhráčům.  

Urostlý útočník hokeji rozumí, což se potvrdilo hned záhy. Po změně stran se ústecký brankář Růžička ocitl pod obrovskou palbou. Během druhé dvacetiminutovky inkasoval šestkrát a o osudu zápasu bylo rozhodnuto.

Nejprve potrestal chybu hostí při střídání Prokeš. Krátce po něm zaznamenal svůj premiérový gól v prvním týmu dorostenec Toman, po povedené individuální akci se prosadil Vlček a na 4:1 dával po báječné přesilovkové kombinaci Nedorost. Ve 33. min. se podruhé prosadil mladíček Toman a zaplněnou Budvar arénou zněla Pátá. Gólovým hodům ve druhém dějství však ještě nebyl konec. Strážce ústecké svatyně ještě nachytal z velké dálky Čermák a podruhé se šlo do kabin za stavu 6:1.      

„Tlak z první třetiny se nám podařilo přenést i do druhé. S tím rozdílem, že jsme se dokázali prosadit i gólově. Z kluků to spadlo a je jenom dobře, že dali tolik gólů. Doufám, že zbytek zápasu odehrajeme v klidu a ještě nějaké góly přidáme,“ přál si po druhé třetině Dostálek, jenž po nemoci už začíná trénovat. „Všichni hrají dobře, abych se měl vůbec kam do sestavy vrátit,“ dodal s úsměvem.   

Hosté udělali pro třetí třetinu změnu na gólmanském postu. Růžičku nahradil Soukup. Čisté konto udržel téměř deset minut. Poté ho překonal svým druhým gólem Vlček. Tím uzavřel gólový účet zápasu a vyprodaná hala mohla slavit.

Branky a nahrávky: 23. Prokeš (Pýcha), 24. Toman (L. Květoň, Pajič), 26. Vlček (Prokeš), 28. Nedorost (L. Rob ml., M. Bárta), 33. Toman (Pajič), 38. Čermák (L. Rob ml., Jonák), 50. Vlček (Nedorost) - 14. Smolka (Zdvořáček, Roubík). Vyloučení: 1:5, využití: 1:0. Rozhodčí: Kopeček, Kasík – Kotlík, Polák. Diváci: 6421 (vyprodáno).

ČEZ Motor: Kváča – Kutlák, Kučný, Fillman, Pýcha, Pavlin, Vráblík – M. Bárta, Vampola, Nedorost – Čermák, L. Rob ml., Jonák – Prokeš, Vlček, Heřman – Toman, Pajič, L. Květoň. Trenéři Jelínek, L. Rob st. a Kotalík.

Hlasy trenérů – Luboš Rob starší (Motor): „Ústí má zkušené mužstvo. Věděli jsme, že budeme muset napadat ve dvou hráčích a hodně bruslit. V první třetině jsme si vytvořili nějaké šance, ale soupeř potrestal naši chybu. Dobré tempo jsme si přenesli i do druhé třetiny, ve kterém nám to tam napadalo a šesti góly jsme zápas rozhodli. Filip Novák nehrál kvůli problémům s třísly.“

Miroslav Mach (Ústí): „Odehráli jsme výbornou první třetinu. V dalších dvou bylo na ledě jen jedno mužstvo a my jsme to nebyli. Budějovice podaly výborný výkon, přehrály nás a zaslouženě zvítězily.“