Kromě tradiční smaženky se dá tvrdý chleba využít do nádivky, karbanátků, masových kuliček nebo sekané. Jen je potřeba jej předem navlhčit vodou, vývarem nebo mlékem.

„Důležité je každé jídlo dobře okořenit. Nezapomínejte ani na bylinky. Něco zeleného a čerstvého se vždycky hodí, ani nebudete mít pocit, že připravujete jídlo ze zbytků chleba,“ připomíná web ireceptář.

Rizoto existuje na tisíc způsobů, základ má ale stejný
Rizoto zachránilo Itálii v těžkých dobách. Dnes se podává i v nóbl restauracích

Pochutnat si můžete třeba na chlebových bramboráčkách, recept nabízí i web Prima nápady. Ve vlažném mléce namočte kostky starého chleba, k tomu přidejte suroviny jako na klasické bramboráčky. Tedy česnek, majoránku, sůl, pepř, vajíčko a třeba i nastrouhanou bramboru.

Pak už jen na pánvi usmažíte placky.

Chleba s vůní Itálie

Chlebová strouhanka se v Itálii historicky používala jako alternativa sýra v pestu. Opečena na másle či olivovém oleji totiž získává chuť sýra a tvoří skvělý základ pesta, co se týče chuti i textury. Postup je snadný a najdete ho na webu Jídlo a radost.


Nahrává se anketa ...

Z chleba v mixeru uděláte strouhanku, přisypete bylinky jako například petržel, bazalku, mátu, špenátové listy nebo medvědí česnek, k nim ořechy, sůl a pepř. Na závěr přijde na řadu olivový olej a pesto se mixuje, dokud nezíská požadovanou konzistenci.

Hvězdný michelinský recept

Jednoduchý, a přitom geniální předkrm kdysi vymysleli v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, která se pyšní Michelinskou hvězdou.

Chleba zamrazili, aby šel na nářezáku krájet na velmi tenké plátky, a do těch pak zabalili Pražskou šunku. Závitky osmažili na pánvi, aby byly pevné a křupavé, a na talíř je naskládali se strouhaným křenem, hořčičnými semínky nebo s řeřichou.

Je překvapivé, kolik sladkých jídel můžeme najít ve starých kuchařkách. Kromě toho, že se ze zbylého chleba dělala zemlbába, na webu Jídlo a radost nalezneme také recept na bublaninu či oblíbený pudink.

Indický dhal můžete na závěr ozdobit jogurtem
Milujete čočku na kyselo? Zkuste také indický dhal, hravě ho zvládne každý

Ten uděláte tak, že tři krajíce tvrdého chleba nastrouháte a zalijete dvěma lžícemi rumu, pak si utřete tři lžíce másla a dvě lžíce cukru do pěny, přimícháte žloutky, nadrobno pokrájenou pomerančovou kůru, balík předem namočených rozinek, koření, nabobtnalý chleba a nakonec sníh ze čtyř bílků.

Těsto nalijete do vymazané formy vysypané strouhankou a asi hodinu pomalu vaříte v páře.

Tvrdým chlebem můžete i ublížit

Lidé často starý chleba suší pro kachny a jiné vodní ptactvo. Odborníci ale varují, že krmením suchým či dokonce plesnivým pečivem jim můžete více ublížit, než pomoct. Chybí v něm důležité vitamíny, minerály a stopové prvky, potřebné pro jejich zdravý růst a fungování.

Podívejte se, jak připravit z tvrdého chleba v troubě pudink:

Zdroj: Youtube

Nedostatek potřebných živin v potravě způsobuje také nesprávný vývin kostí a kloubů mladých ptáků a jejich následné deformace. Ty můžou mít za následek neschopnost létat. Takový pták mnohokrát není schopen pro sebe zabezpečit dostatek potravy. Čím je vhodné ptáky krmit, najdete na webu Birdlife.

Zkoušeli jste už chlebovou zmrzlinu?

Suroviny:
170 g čerstvé strouhanky z chleba, 55 g másla, 55 g třtinového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 200 ml mléka, 1/2 sáčku vanilkového pudinku

Postup:
1. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cukr a chlebovou strouhanku a za stálého míchání opékejte asi čtyři minuty, dokud není strouhanka nazlátlá. Odstavte ji z plotny a nechte vychladnout.
2. Z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink a nechte ho za občasného zamíchání vychladnout.
3. Šlehačku ušlehejte, přidejte k ní pudink a sladkou strouhanku a dobře promíchejte. Směs naplňte do vhodné nádoby a dejte alespoň na dvě hodiny do mrazáku.