„Už aby ten rok byl za námi," lakonicky poznamenal kapitán týmu Roman Lengyel.

Blíží se konec roku, a pokud byste se za ním měl ohlédnout, mezi ty úspěšné jej zřejmě nezařadíte. Je to tak?

Samozřejmě. Kdybych to měl porovnat, jak ve své kariéře, tak i ve svém osobním životě, tak snad s rokem 1999, kdy se taky spadlo z ligy a taky pro mě osobně to asi bylo nejhorší období v mém životě. Letos tomu bylo podobně, a pokud jde o mě, tak bych si přál, aby už ten rok byl za námi. Pevně věřím, že rok 2014 bude úplně jiný. A pokud jde o fotbal, že společnými silami tady všichni dovedeme Dynamo zpátky do první ligy. Lehké to určitě nebude, jsem ale přesvědčen, že pořád máme velkou šanci.

Po sestupu z ligy jste šli do druhé ligy jako jeden z hlavních favoritů, jenže po podzimu jste až pátí. I vy sami jste zřejmě počítali s lepší pozicí v tabulce…

Že bych si myslel, že budeme po podzimu první s náskokem šesti bodů, to určitě ne. Ale přece jen s větším počtem bodů i lepším umístěním jsem počítal.

Tím spíš, že jste sezonu začali slibně, první dva zápasy hladce vyhráli a v prvních třech kolech nedostali v soutěži ani gól. Zdálo se, že druhá liga pro vás bude procházkou růžovým sadem…

Do sezony jsme vstoupili opravdu hodně dobře, jenže pak byl výpadek těch tří kol, v nichž jsme neuhráli ani jediný bod. Tohle rozhodlo, tohle manko jsme už do konce podzimu nedotáhli.

Nejvíc asi mrzí domácí ztráty, ne? Přijít za polovinu sezony doma o osm bodů, to je na aspiranta na postup hodně velký přepych!

Souhlasím, to by se stávat nemělo. Může se prohrát jeden smolný zápas, ale dvakrát za sebou doma ani bod, to nejde. Ještě bych skousl Sokolov, ten byl na nás výborně připravený, ale Ústí jsme třicet minut nepustili za půlku, nedali jsme plno šancí a naopak pak sami dva góly dostali. A 0:0 s Vlašimí? To bylo podobné, ta tady za celý zápas nevystřelila na bránu, přesto vezla bod. My s takovými manšafty, co hrají jen na obranu, máme velké problémy, na to se musíme na jaře zaměřit.

S tím jste ale museli počítat, že do Budějovic většinou vaši soupeři přijedou bránit.

Ale my s tím počítali, jenže druhá liga není Gambrinus liga, to je úplně jiná soutěž. Je tam hodně neznámých hráčů, ale všichni se chtějí na favority vytáhnout. Je to hodně o bojovnosti, o běhání. Taky úroveň druhé ligy šla nahoru, už to není jako před těmi deseti patnácti lety, kdy se postupovalo a já to tady zažil, kdy se doma každému dávalo pět nula, pět jedna. Dnes je to jiné, běhat a bojovat umí každý, a když se soustředí na obranu a hraje dobře takticky, žádné příděly dostávat nebude.

Možná stačilo, abyste v posledním zápase na Žižkově vyhráli či vezli aspoň bod, a přece jen by se vám podzimní sezona hodnotila líp.

Jistě, i na Žižkově to byl jeden ze zápasů, který jsme prohrát neměli. Bohužel jsme tam prospali první půli a po přestávce, přestože jsme měli tři čtyři vyložené šance a navíc i penaltu, jsme nic z toho nevyužili. To je potom těžké chtít bodovat… Na to jsme nejen na Žižkově vyhořeli, že nedáme šance a pak z nějaké zbytečné chyby gól dostaneme. Vypadá to, že máme nejlepší útok, ale my ty góly dali jen v pár zápasech, kdy jsme vstřelili gól a soupeř to pak otevřel. A to je pak jednoduché, dávat góly do prázdné brány. My potřebujeme vyhrávat zápasy, kdy je to 0:0, ale byť dvě tři velké šance máme, nedokážeme je využít.

Trenér Hoftych rozdělil sezonu na zápasy do šestého kola dolů a od šestého nahoru. Měl na mysli doplnění kádru, které dle něj mělo pozitivní vliv na výkony mužstva. Vidíte to také tak?

Hráči, kteří v té době přišli, bezesporu mají kvalitu a mužstvo pozvedli. Ať už to byl Lukáš Jarolím, Pavel Hašek, Deli či další kluci. Nikdo už pak neměl místo jisté, i to byl klad. Čímž neříkám, že kdyby v týmu byli od začátku, že bychom s nimi ty prohrané zápasy vyhráli. Přesto si myslím, že naše výkony šly nahoru a že od toho se musíme na jaře odrazit.

Když jste zmínil Deliho, zdálo se, že vy dva si ve středu obrany docela vyhovíte. S jazykovou bariérou tudíž problémy nebyly?

On už tady v Česku nějaký rok je, ostatně přímo na hřišti to s dorozumíváním až tak složité není. Takové to „záda" a „domů" či podobné výrazy on už zná, tomu rozumí.

Jak jste na tom byl vy zdravotně? Byly doby, kdy vás zlobilo koleno a hrával jste i přes bolest. Teď už je to v pořádku?

Musím to zaklepat, to mě trápilo spíš v minulé sezoně. Nějak už to dokopu…

Od posledního zápasu už uplynulo dost času, na tréninky ale přesto chodíte dál. Nemáte už toho plné zuby?

Jde o to, abychom se neváleli doma. Ty tréninky nejsou až tak extra zaměřené na fyzickou a kondiční přípravu, je to spíš takové zpestření. Byť možná kluci ze Slovenska či Moravy by se už radši viděli doma, ale já osobně jsem tady doma, mě to baví. Navíc jsme měli týden volna, takže to proběhnutí a protáhnutí nikomu neublíží.

Tréninky už nevede Pavel Hoftych, jak kabina přijala jeho předčasný odchod?

Všechny nás to zaskočilo, já osobně s ním měl dobrý vztah a myslím, že to byl dobrý trenér i dobrý člověk. Ale vedení klubu se tak rozhodlo a nám nepřísluší to komentovat. Prostě body chyběly a vždycky je snazší vyhodit trenéra než šest hráčů.

Bavíte se v kabině o tom, kdo by mohl za Hoftycha přijít?

To ne, jak už jsem říkal, to je věc vedení klubu, ne naše.

S jakým přáním půjdete do nového roku? Bude to postup do ligy, jak jste zdůraznil hned na začátku našeho povídání?

Přesně tak, hlavním cílem bude hrát o postup. Chceme se na jaře o ligu poprat.

Zápasy Dynama v zimní přípravě

6. ledna: sraz po dovolené (Střelecký ostrov)

8. ledna: Pardubice – Dynamo ČB (13:00, Praha-Eden, Tipsport liga)

12. ledna: Znojmo – Dynamo ČB (13:00, Složiště)

18. ledna: Bohemians – Dynamo ČB (15:00, Praha-Eden, Tipsport liga)

22. ledna: Liberec – Dynamo ČB (12:30, Praha-Eden, Tipsport liga)

25. ledna: Viktoria Plzeň – Dynamo ČB (11:00, Plzeň)

1. února: Dynamo ČB – Graffin Vlašim (11:00, Složiště)

4. února: Dynamo ČB – Sparta Praha B (11:00, Složiště)

8. února: Dynamo ČB – Karlovy Vary (13:00, Složiště)

15. února: Slovácko – Dynamo ČB (15:00 a 17:00, Uherské Hradiště)

21. února: Dynamo ČB – FC Táborsko (14:00, Složiště)

28. února: Dynamo ČB – Viktoria Žižkov (18:00, Střelecký ostrov)