Tak bídná je po nedělním kole bilance fotbalistů fotbalůistůDynama na Žižkově v rámci samostatné české ligy…

Jihočeši totiž v nedělním zápase 28. kola I. ligy prohráli na hřišti sestupujícího Žižkova hladce 0:2, když přísnější měřítko jejich hra snese až v posledních deseti minutách…

Trenér František Cipro sice postrádal některé jarní opory, mimo jiné i brankáře Daňka – toho však Zdeněk Křížek, jenž na jaře v lize nastoupil prvně, nahradil výborně, a přestože dostal dva góly, jednoznačně byl ve včerejším zápase největší oporou mužstva.

„Z naší strany to byl přímo hrůzostrašný výkon a hlavně v první půli zcela nedůstojné vystoupení," nebral si po zápase v rozhovoru pro ČTK trenér František Cipro žádné servítky. „Do přestávky běhal snad jediný hráč," dodal.

Fotbalisté Viktorky po sobotní výhře Baníku v Příbrami už věděli, že po roce se vrací do II. ligy, přesto od začátku hráli s velkým úsilím i důrazem. „Domácí, byť už sestoupili, přistoupili k zápasu úplně jinak než než my," hněval se trenér Cipro, jehož svěřenci naopak v některých chvílích až příliš dávali najevo, že ligu už zachránili a že si už zápas tedy jen hezky užijí.

Snažili se sice o kombinaci ve středu hřiště, chybělo jim ale potřebné nasazení i důraz. První střelu na ligového debutanta Boháče v žižkovské brance vyslal Sandro až pět minut před koncem!

Zato hráči Viktorky si slibné příležitosti hned od začátku vyráběli jako na běžícím pásu. Už ve 4. min. po Čermákově centru Kalod zblízka pálil nad bránu, poté střelu Milosavljeva zneškodnil Křížek pádem pod nohy, nato budějovický gólman kryl i tvrdou ránu Valenty z vápna, vytáhl jedovku Hílka a včas u tyče byl i po Slobodově střele ze střední vzdálenosti. Dvakrát navíc za něj na brankové čáře zaskočil po střelách Kaloda a Slobody obránce Novák…

To všechno se přihodilo ještě v první půli, ve které jen díky Křížkovi hosté prohrávali pouze 0:1, když ve 27. min. byl Křížek po úniku Valenty proti jeho přesné střele k tyči bezmocný. „Když už bylo jasné, že padáme, určitě jsme byli zklamaní a skleslí, ale do zápasu jsme šli s tím, že ho musíme a chceme zvládnout," zdůraznil střelec prvního gólu.

Ve druhé půli se hosté přece jen zlepšili, jenže paradoxně v době, kdy se zdálo, že se nadechují k náporu, čtvrt hodiny před koncem zakončil rychlonohý Sivrič svůj brejk lobem přes Křížka na 2:0. „Jsem rád, že se nám i poté, co byl náš osud zpečetěn, podařilo v hráčích udržet síly k práci, protože to zklamání je veliké. Projevil se charakter týmu. Celé jaro jsme pracovali a nevypustili jediný zápas," vyzdvihl na pozápasové tiskovce trenér Roman Nádvorník.

Až v samém závěru Jihočeši ukázali, že i směrem dopředu by mohli být nebezpeční. Své individuální schopnosti potvrdil Sandro, jenž se v 85. a 87. minutě dvakrát proháčkoval až před brankáře Boháče, překonat se mu ho ale z dobrých příležitostí nepodařilo.

Už ve středu Dynamo v posledním domácím utkání hraje doma od 18 hodin s Ml. Boleslaví. A trenér Cipro už na pozápasové tiskovce v Praze ujistil, že do středečního zápasu jeho tým půjde s patřičným nasazením. „Z toho, co tým předvedl na Žižkově, vyvodím důsledky. To je moje starost, aby se to neopakovalo," podtrhl rezolutně.

Jak šel na Žižkově čas

4. Po Čermákově centru Kalod z voleje zblízka přestřelil.

12. Ránu Milosavljeva brankář Křížek vyrazil, následná dorážka šla nad bránu.

15. Střelu Valenty z vápna Křížek kryl.

21. Kalod si obhodil Křížka, za něhož v bráně zaskočil obránce Novák.

22. Pět metrů za vápnem se do míče opřel Jaroslav Hílek (svého času působil i v Č. Budějovicích), Křížek byl ale opět pozorný.

27. Valenta se protlačil přes dva hráče Dynama do vápna a až před Křížka, ten i tentokráte zachránil. Jenže pár vteřin nato Jihočeši ztratili míč ve středu hřiště a Valenta už svůj třetí souboj s Křížkem vyhrál – 1:0.

30. Sloboda tvrdě pálil zdálky, Křížek kryl.

33. Sivrič za přihlížení budějovických zadáků vnikl z pravé strany do vápna, míč ale poslal podél celé brány těsně vedle.

40. Sloboda už Křížka přelstil, Novák ale za pomoci tyče podruhé v prázdné bráně zachránil.

73. Sivrič po samostatném úniku vybíhajícího Křížka šikovně přeloboval – 2:0.

83. Střídající dorostenec Wermke se dobře uvolnil ve vápně, pálil ale jen do boční sítě.

85. Sandro od půlky hřiště předvedl parádní slalom, jeho ránu ale Boháč vykopl.

87. Sandro dal jesličky Hílkovi a zkusil Boháče přehodit, ten ale stihl balon konečky prstů vyrazit na roh.

Viktoria Žižkov – Dynamo Č. Budějovice 2:0 (1:0)

Branky: 27. Valenta, 73. Sivrič. ŽK: Sivrič, Valenta – Riegel, Brezinský. Diváci: 1128. Rozhodčí: Nenadál – Ubias, Zlámal.

Žižkov: Boháč – Šťastný, Kiidron, Kropík, Čermák – Sivrič (80. Tusjak), Sloboda (82. Procházka), Hílek, Valenta, Milosavljev (62. Kotyza) – Kalod.

Dynamo: Křížek – Krajčík (46. Riegel), Řepka, Brezinský, Novák – Klesa (56. Hudson), Javorek (77. Wermke), Otepka, Rýdel, Sandro – Němec.