Po utkání odpovídali na otázky Píseckého deníku zkušení hráči obou celků: pětatřicetiletý Michal Polodna z FC Písek a osmatřicetiletý Miroslav Zach ze Sokola Čížová.

Co říkáte výsledku tohoto divizního derby?

M. Polodna: Výsledek  je takový,  jaký je, podlehli  jsme 1:2. Utkání jsme si prohráli hlavně v prvním poločase, kdy  jsme dali vedoucí branku, měli jsme herně navrch a několik slibných příležitostí, ale chyběla nám přesná finální přihrávka. Kdybychom byli v tomto směru lepší, mohli jsme už do přestávky rozhodnou zápas v náš prospěch.

To se nám ale nepovedlo. Nevím, co se s námi stalo ve druhém poločase, protože jsme hodně chybovali. Nemohli jsme se dostat do tempa, naopak soupeř ovládl střed hřiště a byl důraznější v koncovce.

M. Zach: Jsem stejného názoru. Zpočátku nás Písek přitlačil a svoji převahu korunoval vedoucím gólem. Poté se hra vyrovnala a v závěru úvodního poločasu jsme vstřelili pro nás důležitý vyrovnávací gól. Branka do šatny nás hodně zvedla, takže ve druhé půli jsme byli lepší než domácí tým.

Ani ne fotbalově, ale spíše, že jsme výhru vybojovali a také zkušenějším pojetím hry.Vepředu jsme podrželi míč a centry do šestnáctky soupeře jsme si vypracovávali dobré šance. To Písku chybělo. Myslím si, že hra krajních záložníků rozhodla tento zápas.

Pro Písek to byla první prohra v sezoně, navíc doma ve sledovaném derby. Jak tato ztráta bodů mrzí?

M. Polodna: Každá bodová ztráta mrzí a je jedno, jestli to je doma nebo venku. Znovu se potvrdilo, že derby nemá jasného favorita. Hosté více toužili po vítězství a také ho vybojovali. Musíme se z této porážky co nejdříve oklepat a soustředit se na další zápas, který je před námi.

Řekněte, jak jste se na utkání připravovali?

M. Zach: Připravovali jsme se celý týden. Měli jsme lehčí tréninky na oddych, bohužel ve středu se nám zranil Tomáš Pešír, na kterého jsme hodně sázeli uprostřed zálohy. Ale nakonec jsme se semkli a dobře to dopadlo. Trenér nás na utkání připravoval už od úterý, naordinoval nám dobrou taktiku a my jsme zápas podzimu dobře zvládli.

Nabudí vás tento výsledek ke zlepšení výkonů v dalších zápasech?

M. Zach: Určitě ano. Nám se nepovedlo utkání  v Českém Krumlově, před týdnem jsme zlepšeným výkonem doma       v derby přehráli Milevsko a výhra nad Pískem je pro nás třešnička na dortu. Určitě nás výsledek z Písku nakopne do dalších zápasů a začneme sbírat tolik potřebné body.

Písecký tým zřejmě přijde prohrou s Čížovou o vedoucí postavení v tabulce. Bude těžké se v příštím zápase v Rokycanech zvednout herně i psychicky?

M. Polodna: Motivace je do každého zápasu stejná, chceme vyhrát, ale na tréninky nás nechodí tolik, kolik by mělo. Důvody jsou různé, zranění, studijní povinnosti a další, a to se pak při zápasech projeví.

V týmu máme několik mladých hráčů, kterým chybí větší zkušenosti, ale je třeba říci, že proti Čížové se nedařilo nikomu z nás. Těm mladým se rozklepala kolena a bylo to znát. Ve druhém poločase jsme si nepřihráli, ztráceli míče, a to byla voda na mlýn pro Čížovské.

Jaké pocity jste prožívali při zápase, neboť Michal hrával v minulosti za Písek, ještě nedávno v Čížové a znovu se vrátil do Písku, Mirek hrál dlouho za Písek a nyní hájí barvy Čížové?

M. Zach: S Michalem jsme spolu hráli ještě před rokem za Čížovou, teď  jsme nastoupili proti sobě. Pro mě je to zvláštní pocit, protože jsem v minulosti strávil v Písku hezkých sedm let, takže nyní jsem se vrátil do známého prostředí.

A se spoustou kluků tady se dobře znám. Proběhlo mezi námi i nějaké hecování, byl to prostě trochu jiný zápas než ty ostatní.

M. Polodna: Já jsem se na tento zápas těšil, protože s čížovskými hráči vycházím velice dobře. A utkání  nebylo nijak vyhecované. Všichni jsme si chtěli derby užít, těšili jsme se,  že si proti sobě zahrajeme na pěkném hřišti a věřili jsme, že se přijde podívat hodně lidí. 

Zápas nebyl nijak ostrý, několik faulů tam bylo, ale žádný nebyl záludný. Byl to zdravě vyhecovaný zápas ze strany hráčů, kteří tady dříve působili a naopak.

Na derby se přišlo podívat téměř šest stovek fanoušků,   což je v Písku zatím nejvíce        v této sezoně. Jak jste byli spokojeni s diváckou kulisou?

M. Polodna: Určitě jsme rádi, že utkání přilákalo lidi na stadion. A budeme moc rádi, když budou na naše zápasy chodit i nadále. Doufám, že je tato porážka neodradí. V minulých zápasech jsme dávali soupeřům tři nebo čtyři góly, takže věřím, že se nám střelecká forma vrátí.

M.  Zach: Na který jiný zápas by diváci měli v Písku přijít na fotbal, než na derby. Návštěva byla pěkná, určitě nás  zápas vyhecoval k dalším dobrým výkonům.

Myslím  si, že derby bylo dobrou pozvánkou na další utkání  jak v Písku, tak i k nám do Čížové. Vždyť i na čížovském trávníku se nyní hraje slušný divizní fotbal, takže  zvu diváky, aby se přijeli podívat i tam.