Skupina B I. A třídy měla v minulé sezoně nezpochybnitelného lídra. Mužstvo Hluboké nad Vltavou jednoznačně dominovalo a skupinu vyhrálo se sedmnáctibodovým náskokem.

Prakticky po celé jaro se hrálo jen o další umístění. Fotbalisté Hluboké splnili svůj cíl a ke stému výročí od založení klubu si nadělili jako dárek postup do krajského přeboru.

Do I. A třídy Hluboká sestoupila na konci sezony 2018/19, kdy v krajském přeboru obsadila předposlední 15. příčku. „Jak čas běžel, začínali jsme být trochu nervózní, že jsme stále v I. A třídě a nikoliv v krajském přeboru,“ přiznává manažer hlubockého klubu Karel Vácha mladší.

Sestupem do I. A třídy prý klub nijak neutrpěl, pokud jde o zájem fanoušků, tvrdí historicky nejlepší střelec českobudějovického Dynama. Do krajského přeboru se ale Hlubočtí dle slov Karla Váchy těší, protože nejvyšší krajská soutěž má větší prestiž a na Hlubokou zkrátka patří.

Do B skupiny I. A třídy nikdo z krajského přeboru nesestoupil a souboj o čelo tabulky by tak mohl být v novém ročníku mnohem zajímavější.

V tom minulém skončil na druhém místě Chýnov a za ním se srovnaly čtyři týmy se shodným počtem bodů.

Chýnov čelo tabulky atakuje dlouhodobě a i tentokrát by měl patřit k hlavním favoritům na celkové prvenství. Ambice Chýnovských hrát opět v horních patrech tabulky potvrzuje i trenér Petr Holota. „Naším cílem je pohybovat se do třetího místa a po podzimu uvidíme,“ odpovídá poněkud vyhýbavě chýnovský kouč na otázku, jestli jeho tým bude chtít postoupit výš.

Holota však ví, že s Chýnovem se počítá. Jeho sílu vnímají i konkurenti. Například předseda SK Lišov Petr Shýbal si všímá, že Chýnov má věkově dobře poskládaný tým. Šéf lišovského klubu si je však vědom i kvalit svého mužstva. „Také my máme kádr na to, abychom se pohybovali nahoře a atakovali špičku. Byli bychom rádi, kdybychom zopakovali loňské umístění, případně ho ještě o stupínek vylepšili,“ říká Shýbal.

Připomeňme, že v minulé sezoně skončil Lišov třetí, byť stejný počet bodů nasbíraly také Meteor Tábor, Bernartice a Čtyři Dvory.

Ani Lišovští však jednoznačně nemluví o postupu do krajského přeboru. „Není to náš cíl, ale samozřejmě, že pokud se nám bude dařit, můžeme o postupu přemýšlet. Hlavně se ale chceme fotbalem bavit,“ říká lišovský šéf.

Když Petr Shýbal a Petr Holota hovoří o hlavních konkurentech, nezapomenou zmínit Meteor Tábor. Ostatně Meteor získal licenci Středisko mládeže OFS a je tak jediným klubem v jihočeské I. A třídě, který se může touto licencí pyšnit. V předchozí sezoně skončil Meteor Tábor čtvrtý o skóre za Lišovem a i on by měl patřit k favoritům soutěže.

Týmy v I. A třídě se většinou snaží své kádry především udržet pohromadě a spoléhají na vlastní odchovance nebo na hráče z blízkého okolí.

Hráči z přirozených důvodů odcházejí a přivádět posily odjinud je pro kluby těžký oříšek. Nadbytek fotbalistů mají málokde. „Chtěli jsme přivést jednoho útočníka, ale je strašně těžké někoho sehnat. Není to o penězích, ale spíš o partě a kamarádství,“ potvrzuje chýnovský kouč Petr Holota.

Chýnov se bude muset v nové sezoně obejít bez Martina Vítka, který odešel do Kovářova, činovníkům se naštěstí podařilo udržet Davida Krále a Slavomíra Mareše, kteří se rovněž chystali odejít. Jinak chýnovská parta drží pohromadě.

Také v Lišově spoléhají na místní fotbalisty, kteří mají k městu nábytku vztah. Funkcionářům se kromě toho podařilo získat Jana Kovačiče z Rudolfova a Václava Leštinu z českobudějovické Lokomotivy. Z blízkého okolí Lišova pochází další nový hráč Jan Mandík.

Jinak do kategorie dospělých přecházejí tři loňští dorostenci. „Chtěli bychom, aby se tahouny postupně stali mladí hráči,“ říká předseda Lišova Petr Shýbal a dodává: „Ostatní týmy moc nesledujeme, budeme se soustředit hlavně na sebe.“

Chýnovští fotbalisté se na sezonu připravují ve zrekonstruovaném areálu, kde mají výborné zázemí, jaké by jim mohly závidět i týmy z vyšších soutěží. Během léta sehrál Chýnov přátelské zápasy s béčkem Táborska, s Protivínem a v Samson cupu se ještě utká se Čkyní.

„Očekávám, že soutěž bude vyrovnaná. V I. A třídě je pět nebo šest mužstev, které mohou hrát o nejvyšší příčky,“ říká na prahu nové sezóny chýnovský trenér Petr Holota.