Po remíze 1:1 v Ostravě protáhli sérii zápasů v lize bez porážky už na pět v řadě.

Nejen o zápase na Bazalech Deník před nedělním důležitým zápasem Dynama doma se Slováckem (15.00 na Střeleckém ostrově) hovořil s trenérem Františkem Ciprem.

Poté, co jste necelou půlhodinu před koncem dali v Ostravě vedoucí gól, jste možná pomýšleli na vítězství, ani bod z Bazalů ale jistě není k zahození?

Samozřejmě, jak bod z Olomouce, tak teď z Ostravy má pro nás větší význam než bod z Jablonce. Byť remíza v Jablonci proti tak kvalitnímu soupeři má pochopitelně velkou cenu, nicméně v Ostravě jsme díky remíze nejen bod získali, ale zároveň Baníku dva body sebrali.

Nehledě na to, že výsledek 1:1 asi odpovídá průběhu hry, ne?

Zcela objektivně uznávám, že v jsme poločase mohli prohrávat 2:0. Myslím si ale, že po přestávce jsme byli lepší a taky jsme měli větší šance. Bohužel ty jsme nedali a mohli i prohrát. Což ale jsou takové ty pozápasové kalkulace, co by, kdyby, to nic neřeší.

Diváci se hněvali, že po střetu Daňka se Svěrkošem měl sudí pískat penaltu a Daňka vyloučit. V televizi to spíš vypadalo, že se oba hráči srazili.

Já ty spekulace zaregistroval až v médiích. Na tiskovce se o tom vůbec nemluvilo a já souhlasím s tím, že šlo o oboustranný střet a že spíš Svěrkoš šel do Daňka. Aspoň z lavičky mi to tak připadalo. Nechci to hodnotit, rozhodně to ale bylo mimo pokutové území.

Podobně jako v Jablonci jste do vlastního vápna soupeře příliš nepouštěli a i gól, co jste dostali, padl po střele zpoza vápna.

Hlavně ten gól byl úplně zbytečný. Oni měli aut a míč nám tam propadl, to by se nám stávat nemělo. Pak už tam bylo namačkaných hodně lidí a Daněk toho moc neviděl, ale my tam měli vystoupit, rychleji a dřív.

Tomáš Řepka to bral na sebe, že měl jít proti míči dřív, ale Javorek hledal vinu spíš u sebe či u někoho ze svých spoluhráčů ze záložní řady.

Souhlasím, vystoupit měl spíš někdo z halvů. Chybu tam trošku udělal asi i Krajčík při odkopu, mohl to řešit jinak. Nepříjemné ale bylo hlavně to, že ten gól padl brzy po naší vedoucí brance. Chtělo to náskok držet aspoň deset minut, protože lidi už tam začínali pískat a domácí by asi ještě víc znervózněli.

Zmínil jste diváky, kterých na Bazaly přišlo nejvíc v sezoně, ale v moc dobrém světle se zrovna neukázali…

Mně už tam nikdy nic nepřekvapí. Lidi tam dokážou své hráče hnát dopředu, ale tentokrát to přesáhlo všechny meze. Jak během zápasu vůči Řepkovi, tak po zápase. I mě trefili kelímkem s pivem. Teď jsem si někde přečetl od jejich tiskového mluvčího, že se tam vlastně nic nedělo, a přitom při zápase letěla sedačka na hřiště a po zápase já dostal do hlavy kelímkem plným piva…

Pojďme raději zpátky k zápasu: nezatrnulo vám třeba ke konci při té Svěrkošově střele do břevna?

Byla to dobrá střela, stejně si ale myslím, že to bylo z dost velké dálky a ta rána šla shora do břevna. Kdyby šla níž, asi by to Daněk měl. To Otepka, řekl bych, měl při té své ráně z voleje lepší šanci.

To, že jste jen nebránili, je vidět i ze známek ve Sportu. Slušné šestky dostali jak vzadu Daněk, Řepka či Lengyel, tak i v záloze Javorek, Otepka a Sandro, ale i Řezníček na hrotu.

Já si myslím, že jsme hráli aktivně. Hlavně ve druhé půli.

Bod z Ostravy je dobrý, za vodou ale zdaleka ještě nejste.

Jistě, že ne. Liga má za sebou teprve dvě třetiny, ještě je před námi deset kol! Jde o to, že děláme plusové body a že bereme body dalším ohroženým mužstvům. Navíc je liga plná překvapení, viz Olomouc v Plzni… Baník teď hraje na Spartě a já se modlím, aby taky Sparta neklopýtla. A stát se to může, pozor na to, Baník totiž nemá vůbec špatné mužstvo! Těžko říct, kolik bodů bude letos k záchraně třeba, ale my prostě musíme ještě třikrát vyhrát. Nejmíň. A máme doma těžké zápasy: Liberec, Boleslav, Slavia – a už teď v neděli Slovácko. A Staré Město je pro Dynamo hodně nepříjemný soupeř, proti němu se nám nedaří.

A týden nato jedete do Plzně, která si podobný průšvih doma jako s Olomoucí už nebude moci dovolit…

Přesně tak. Pokud Plzeň chce dál myslet na evropské poháry, a to jistě chce, tak bude s námi hrát jako o život.

Když je řeč o pohárech, vás příští týden čekají dvě čtvrtfinálová utkání Poháru České pošty s Jabloncem. Zatím jste pohár nijak nešidili, s jakou filozofií do něj půjdete teď?

My hrajeme ve středu pohár s Jabloncem, nato v pondělí ligu v televizi v Plzni, ve čtvrtek v Jablonci pohárovou odvetu a hned v neděli doma ligu s Hradcem. To je pořádný záhul, navíc hráčský kádr až tak široký nemáme, a kdyby mělo dojít k nějakému zranění, měli bychom problémy. Ale tím já se teď nechci zabývat, teď mám v hlavě jen neděli a Slovácko.

Jak to vypadá s Ondráškem? Je naděje, že by proti Slovácku už mohl nastoupit?

Zrovna teď byl na nějakém dalším vyšetření, tak uvidíme, jak na tom bude. Moc velký optimista nejsem.

Takže se ukazuje, že třeba příchod Řezníčka, byť na to někteří fanoušci koukali všelijak, byl hodně důležitý.

Já ty diskuse v hospodách, či na diskusních fórech, až tak neberu. Když nikoho neuděláš, tak slyšíš, proč jste nikoho neudělali. A když je uděláš, tak proč jste je dělali, když tu máme své mladé hráče. Na to se nemůžeme ohlížet. Já si myslím, že se nám posily povedly. Daněk, Řepka i Krajčík šli hned do základu, Řezníček svým gólem zařídil bod v Jablonci a hrál i teď dobře.

Taky Daněk v bráně odvádí dobrou práci, ne?

Určitě, i teď v Ostravě chytil v první půli jasný gól. To byl hodně důležitý zákrok.

Máte za sebou první třetinu jarní části a v pěti odehraných kolech jste v lize vedle Olomouce už jen vy neprohráli. Takže asi spokojenost?

Samozřejmě, že nás těší, že jsme vstup do jara zvládli. Na druhou stranu ale je třeba vidět, že plácat po ramenou se můžeme až na konci soutěže. Během dvou kol se může naše situace změnit. Pokud to nebudeme mít tutové, žádné radování nebude. Všichni oslavovali Bohemku, ta po desátém kole byla na poháry, a najednou je na sestup. Příbram všichni chválili, jak střílí spoustu gólů, ale teď ještě na jaře nedala gól. Takže žádné oslavy, na to je příliš brzy.