Pětadvacetiletý křídelník Jakub Pešek patřil v přípravném duelu v Přešticích s Plzní k nejlepším hráčům Dynama ČB.

Prohrát s ligovým mistrem 3:4 a navíc po takové přestřelce, to pro mužstvo ze druhé ligy rozhodně není špatná vizitka!
Myslím si, že se nemáme zač stydět. Škoda jen, že jsme nedali některé další šance, které jsme v zápase měli. Mohli jsme je potrápit ještě víc. Ale výsledek je to pro nás dobrý. Ale pro Plzeň asi taky.

Ty největší šance jste měl hned v úvodu zápasu hlavně vy. Co chybělo k tomu, abyste těch gólů dal ještě víc?
Při té první šanci, co jsem šel sám na gólmana, jsem se snažil to dát podél něj, ale on to vystihl a chytil mi to. Ta druhá možnost, to jsem trefil tyč, to byla smůla. Cpal jsem to k tyči, skončilo to ale na ní. Pak jsem měl střelu z vápna po odraženém rohu, to mi brankář vyškrábnul nad břevno. A tu třetí šanci, co jsem zase šel sám na gólmana, už jsem proměni. Zase jsem to dával podél něj, tentokráte to tam ale zapadlo.

Těch šancí jste na počátku zápasu měli až nečekaně. Čemu to přičítáte? Nepodcenila vás Plzeň trochu?
Těžko říct, v jaké fázi přípravy Plzeň je. Možná, že toho mají hodně naběháno, třeba byli víc unavení než my. Hlavně bych ale řekl, že my měli ty protiútoky nebezpečné a z nich těžili. Ale jak říkám, akorát je škoda, že jsme nebyli v koncovce víc kvalitní, výsledek mohl pro nás být ještě příznivější.

Tři góly jste ale dali, navíc po hezkých akcích. Třeba gól Táborského po vašem úniku, to byla paráda…
Dostal jsem od Matesa Helešice po lajně dobrý míč, navedl si to do středu a povedlo se mi to zaseknout kolem beka, dát to Táborovi a ten už to jen uklízel k tyči.

Zdálo se, že jste se fotbalem hodně bavil. Bylo tomu tak?
Ale jo, cítil jsem se dobře a myslím, že se mi i dařilo. Nicméně je to jen příprava.


Vy teď máte hodně nabitý program: v neděli s Plzní, ve středu ve Steyru a už v pátek na Střeleckém ostrově proti pražské Spartě! Je to pro vás atraktivní, hrát s těmi nejlepšími u nás?
Baví nás to moc. Je to dobrá zkušenost a je to něco úplně jiného než ta druhá liga. Je to o kvalitě, víc si člověk musí vážit balonu a je to ale i náročnější. Je to příprava a určitě je v přípravě lepší hrát s takhle kvalitními mužstvy.

Když už je řeč o kvalitních mužstvech, jak to teď vypadá s vámi osobně? Není žádné tajemství, že o vás je zájem i v první lize…
Těžko říct, já se teď soustředím hlavně na fotbal, mám přípravu tady v Budějovicích a snažím se připravit co nejlíp. A zda to nakonec bude příprava na první ligu a kde to bude, to prostě nevím. Věřím, že bych se mohl posunout dál a chtěl bych se i posunout, ale jak to dopadne, to uvidíme. Já jsem v Budějovicích rád, Budějovice mi daly šanci a já nikam neutíkám.

Ale odchodu výš byste se asi nebránil…
Cítím se v pohodě a taky zdraví, musím to zaťukat, mi slouží. I v sezoně se mi dařilo, snad jsem na to navázal.

Nijak neskrýváte, že byste si rád zkusil první ligu. Hodně by vás mrzelo, kdyby to ještě teď nevyšlo a na podzim jste ještě dál hájil barvy Dynama?
Jak říkám, já jsem za tu šanci, co mi v dospělém daly, Budějovicím vděčný. Na druhou stranu ale už taky cítím, že mi teď čerstvě bylo pětadvacet let a chtěl bych se posunout dál a ligu si zahrát. A cítím, že je čas a že bych mohl mít i šanci se do ligy prosadit.