Věřte, nevěřte, ale opravdu tak děsivou bilanci mají fotbalisté Dynama v samostatné české lize na hřišti žižkovské Viktorky!

„Jenže v této sezoně se nám proti Žižkovu daří," připomíná trenér František Cipro, že na podzim jeho svěřenci Žižkov doma porazili a uspěli i ve dvou vzájemných kláních pohárového osmifinále.

Jednoduchý zápas ale v nedělní dopolední lize na Žižkově zkušený kouč nečeká. „Viktorka pořád ještě teoreticky se může v lize zachránit, a byť prakticky její osud už je zpečetěn, nic to nemění na tom, že se na jaře moc zlepšila a hraje dobře," oceňuje trenér Cipro, dle něhož hodně hráčů Viktorky určitě bude hrát i o další angažmá.

Dynamo bohužel na Žižkov pojede notně oslabeno. „Hrát už sice může Otepka, stop za karty ale naopak má Řezníček a na marodku k Lengyelovi přibyli i Machovec a brankář Daněk," lituje Cipro. „Bereme si tudíž z dorostu Wermkeho a Linharta," sděluje.

K dispozici naopak nebude dorostenec Kadula, jenž hrál minulý týden za českou osmnáctku na Slovakia Cupu, ale po návratu do klubu si v úterním utkání I. ligy dorostu přetrhl vazy v koleni. „Vypadá to na desetiměsíční pauzu," lituje trenér Cipro.

Ten chce sezonu, kterou díky jarnímu úspěšnému tažení lze označit na budějovické poměry a po špatném rozjezdu za velice solidní, i dobře dohrát. „To znamená tak tři čtyři body ještě udělat," říká a jedním dechem dodává, že pohled na zbývající zápasy (ve středu s Boleslaví, pak na Spartě) naznačuje, že bodovat by to chtělo hned na Žižkově. „Snad se nám to povede," věří Cipro.

Já a Žižkov? Zůstali tam jen maséři a pan Vinš, říká Krajčík

Na Žižkově by bek Dynama Matej Krajčík chtěl v neděli bodovat.

Zápas s Libercem už je sice za vámi, ale určitě jste si asi představovali lepší výsledek než tu čtyřgólovou nadílku…

Doma by se nám něco takového nemělo stávat, na druhou stranu jsme však měli, alespoň dle mého soudu, jeden z nejlepších vstupů do zápasu vůbec. Měli jsme v tom začátku i nějaké příležitosti a vše se to zlomilo tou penaltou. Poté se nám to zhroutilo jako domeček z karet. Od druhého gólu už to bylo jen takové dohrávání. Přesto si myslím, že z nějakých čtrnácti zápasů prohrát jen dva, je vzhledem k tomu, kde Budějovice v tabulce jsou, hodně dobrý počin. Dobrý dojem však kazí to, že když prohrajeme, tak vždycky dostaneme pořádně za uši.

Zmínil jste penaltu, kterou sudí odpískal za faul Tomáše Řepky. Nehasil on ale požár i za vás? Neměl jste Breznaníka zastavit třeba právě i vy?

Byl tam brejk, Tomáš toho hráče křižoval, a tak já šel za něj na jeho místo. To dle taktického myšlení je správná věc, když on někam vyrazí, někdo musí jít za něj. I my si posty vyměnili tak, jak to z té vzniklé situace vyplynulo.

V neděli vás čeká zápas na Žižkově a je asi dobře, že už tam nemusíte hrát o život. Na Žižkově to Dynamu moc nejde…

Ani já už tam dlouho nehrál. Specifický je dopolední výkop, člověk ale v tom čase celý týden trénuje, takže zase až takový problém to není. Naopak, jezdí se o den dřív a je možná lepší hrát hned, než celý den na zápas čekat. Leckdy je to pěkná otrava. Navíc Žižkov teď hraje docela hezký fotbal, snaží se hrát kombinačně a útočně. Myslím, že to by nám mohlo vyhovovat. Cílem je bodovat, neboť bychom neradi, aby poté, co jsme se definitivně zachránili, už nic neuhráli. A nejen proto, že za ty body jsme i nějakým způsobem odměňováni. Na Žižkově chceme určitě uspět.

Pokud se nemýlím, vy jste svého času na Žižkově taky působil…

Půl roku předtím, než jsem šel sem, jsem na Žižkově hostoval. Tehdy spadli do druhé ligy a měli odečet za tu známou aféru, takže to angažmá bylo hodně specifické… Z té doby už tam ale nikdo nezbyl. Snad jen maséři, kustodi. A je tam stále i pan Vinš, samozřejmě…

Už jste se zmínil, že byste poté, co jste se v lize zachránili, neradi vyšli naprázdno. Jenže Liberec už je za vámi a po Žižkově jak Boleslav, tak Sparta, to jsou hodně silní soupeři. Zkusíte něco urvat tedy už na Žižkově?

Jistě, že tam budeme chtít bodovat. Sice víme, že Žižkov, když nezíská všechny tři body, jde do druhé ligy, nicméně to není náš problém a my nic Žižkovu neulehčíme. Kde jinde bychom si měli po Liberci trošku spravit chuť..?