Jan Růžička: Domácí půda nehraje roli, Písek je favorit

Neprožívají ideální start. Fotbalisté Čimelic 
v krajském přeboru na první výhru čekali pět utkání a nyní jim patří dvanáctá příčka tabulky. Před derby s okresním rivalem z Písku by si kouč týmu Sika Jan Růžička přál zlepšit hlavně koncovku.

Právě slabá finální fáze Čimelické zatím nejvíce trápí. „V každém zápase jsme si vypracovali šance, ale nedokážeme je proměnit a na druhé straně pak lacino inkasujeme," žehrá Jan Růžička, který se musí kvůli zranění vyrovnávat s úzkým kádrem.

Písek je někde jinde

Písek se v tabulce pohybuje na lepším umístění než Čimelice, patří mu sedmá příčka. Jan Růžička však nechce spoléhat na známé klišé, že v derby se postavení v tabulce smazává. Soupeře od Otavy označuje za favorita utkání. „Písek má mladé i zkušené kluky a hlavně jejich fotbalová připravenost je někde jinde. Musíme bojovat a mít štěstí. Pak můžeme uhrát solidní výsledek," tvrdí kouč čimelického celku.

Jan Růžička tvrdí, že svůj tým připravuje stejně jako na každý jiný zápas. „Musíme sle dát do hry více srdce a podložit výkon i velkou bojovností. Jinak nemáme šanci proti tak kvalitnímu soupeři uspět," burcuje lodivod mužstva.

Fakt, že se bude hrát v Čimelicích, podle Jana Růžičky nemusí hrát zásadní roli. „Nemyslím si, že by domácí půda byla velkou výhodou," potvrzuje kouč. „Máme kvalitní trávník a nějak specifické naše prostředí není," vysvětluje své mínění Jan Růžička.

Píseckým by se výhra hodila, berou ale i bod

Čimelice vnímá jako silného soupeře. Kouč rezervy Písku Dušan Benák si myslí, že na aktuální dvanácté místo nejbližší soupeř nepatří. Ze sobotního derby na půdě Čimelic by byl spokojený s bodem za remízu.

Trenér týmu od Otavy si uvědomuje sílu soka, přestože se mu aktuálně příliš nedaří. „Někteří hráči mají zkušenosti s divizí," upozorňuje Dušan Benák.

Sám osobně derby nijak prestižně neprožívá. Přehecovanost podle něj paradoxně bývá až negativní. „Takže pokud by domácí byli přemotivovaní, bylo by to jen dobře," usmívá se kouč záložního týmu třetiligového áčka.

Mrzí ho kříž s Planou

Sedmá příčka jeho celku podle něj odpovídá předváděným výkonům. „Někdy jsme měli štěstí, někdy zase smůlu," říká Dušan Benák. Za vyloženou ztrátu však považuje poslední domácí remízu s Planou nad Lužnicí. „Byli jsme lepším týmem, vytvořili si více šancí a měli vyhrát," říká kormidelník mužstva.

V dosavadním průběhu sezony oceňuje přístup svých mladých svěřenců. „Všichni kluci na sobě chtějí pracovat 
a pokud nesleví, mohli by se 
v budoucnu dostat i do áčka," říká Dušan Benák.

Písečtí podle kouče potřebují zlepšit rozehrávku a koncovku. Jen dvakrát ze šesti případů jeho svěřenci vstřelili více jak jednu branku.
Export tří bodů z horké půdy okresního rivala by se rezervě Písku hodil. „Vzhledem ke kvalitě soupeře bychom ale brali i bod," uzavírá Dušan Benák, kouč Písku B.