Krajnímu obránci Fastavu Lukáši Bartošákovi zůstalo na severu Čech jen pár bývalých spoluhráčů a kamarádů. V pátek večer se rodák z Brumova znovu postaví proti nim.

Trenér České fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý
Šilhavý o reprezentační nominaci: Lídr jako Nedvěd chybí, ale vyprofiluje se

O emotivní setkání ale nejspíše nepůjde. „V Liberci se kádr dost často mění. Není to jako v minulé sezoně, kdy jsem znal skoro celý tým. Teď už tam zůstalo jenom pár kluků,“ připomíná krajní hráč Fastavu.

Na soupisce Slovanu jsou brankář Hladký, obránce Karafiát a záložníci Breite se Ševčíkem, ostatní borci zmizeli ke konkurenci nebo do jiných klubů. „Liberec to má takto nastavené,“ říká Bartošák.

Severočechům se pod vedením nového trenéra Zsolta Hornyáka ne úplně daří. V posledním týmu ale nejprve přemohli v MOL Cupu druholigové Brno 1:0 a v lize zvládli důležitý domácí souboj s Olomoucí, takže na Moravu přijedou Liberečtí dobře naladění.

Na tiskové konferenci před zápasem Evropské ligy mezi FK Jablonec a Dynamo Kyjev potvrdil kapitán týmu Tomáš Hübschman i trenér Petr Rada, že budou hrát svůj fotbal a bojovat o každou šanci vyhrát.
Petr Rada před utkáním proti Dynamu Kyjev: Bát se můžeš jen svého stínu

„V posledních zápasech je vidět, že si sestava sedá. Liberec porazil Olomouc zcela zaslouženě. Herně byl lepší, výsledek odpovídá. Rozhodně nás nečeká nic jednoduchého,“ tuší Bartošák.

Přesto jsou mírným favoritem ševci. Fastav hraje doma, před vlastními fanoušky, navíc v tabulce má o sedm bodů víc než soupeř. „Čekal jsem, že Slovan bude hrát ve středu tabulky. Přece jenom chvíli trvá, než si sestava po obměně kádru sedne,“ uvedl halfbek Zlína.

Bílkův tým se i po deseti zápasech drží mezi elitní pěticí. V posledních dvou kolech bral ovšem pouze bod, když po domácí porážce s Baníkem remizoval na Dukle 1:1. „Musíme napravit předchozí zaváhání a vrátit se zpět na vítěznou vlnu. Bude to těžké, ale máme na to, abychom zápas zvládli,“ říká osmadvacetiletý fotbalista.

FC Baník Ostrava – SK Slavia Praha, rozhodčí udělil po shlédnutí videa Milanu Barošovi červenou kartu, zleva Milan Baroš, Daniel Holzer, Martin Fillo
Neudržel jsem emoce, lituje Milan Baroš divoké reakce po červené kartě

Rozhodovat bude stejně jako v drtivé většině ligových duelů první gól. Kdo se dostane do vedení, má velkou šanci urvat všechny body. Manko se v tuzemské nejvyšší soutěži dohání velmi složitě. „Bývá to většinou o první brance,“ souhlasí Bartošák. „Snad se nám podaří skórovat jako první a zápas vyhrát,“ přeje si.

Podle krajního beka Fastavu čeká fanoušky pohledné a zajímavé utkání. Že by Liberec přijel na Letnou a zaparkoval autobus před vlastním pokutovým územím, nehrozí. Bránit rozhodně nebudou ani ševci. „Liberec má kombinační mužstvo. Útočné akce rozehrává už od stoperů,“ připomíná auto čtyř ligových gólů.

Severočechy v posledních duelech táhne špílmachr Ševčík. Ofenzivu Slovanu ale zdobí také zahraniční hráči. Na hrotu nastupuje Mashike, ve středové formaci naskakuje Oscar a na pravém kraji zálohy kmitá Roland Aarons. Jamajský rodák, který si zahrál i za anglickou mládežnickou reprezentaci, přišel pod Ještěd na půlroční hostování z Newcastlu United. Pokud nastoupí, bude se u lajny potkávat právě s Bartošákem. „Na pár zápasů Slovanu jsem se díval, ale Aaronse jsem v akci ještě neviděl. Až na trávníku uvidím, jak na tom je. Třeba bude on nahánět mě,“ usmívá se Bartošák.

Páteční předehrávku 11. kola FORTUNA:LIGY živě přenáší Česká televize. Vyprodáno stejně jako na duel s Baníkem rozhodně nebude. Zlínští sportovní fanoušci mají složitou situaci, zároveň s fotbalem se totiž v Baťově městě hraje i extraligový hokej. „Tyto věci neřeším, stejně s nimi nic neudělám. Jenom doufám, že lidé dají přednost fotbalu a přijdou nás povzbudit,“ dodává Bartošák.

Jaroslav Šilhavý nominoval na Slovensko a Ukrajinu.
Šilhavý nominoval na svou první reprezentační misi. Přijede i Matěj Vydra