V pátek odpoledne se sjely jednotky policie a hasičů do ulice U dívčích hradů na pražském Smíchově. Na volném prostranství mezi plechovými garážemi byl nalezen předmět, který na první pohled budil podezření, že by mohl vybuchnout.

Jihlavští strážníci kontrolují, zda si lidé na ulicích zakrývají nos a ústa.
Doba domlouvání skončila. Policie začíná být nekompromisní

Hasiči na místě v několika minutách instalovali balistické bariéry. „Tím bylo zabráněno případnému rozptylu fragmentů na okolní obytné budovy a současně byly vytvořeny vhodné podmínky pro práci policejního pyrotechnika,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Policejní pyrotechnik po ohledání nálezu zjistil, že provedená opatření mohou být zrušena, protože nebezpečí výbuchu nehrozí. Jednalo se naštěstí pouze o cvičný granát.

Sexuální násilí - Ilustrační foto
Chůva nebo zapisovatelka? Muž nabízel ženám práci, pak je opíjel a zneužíval

Co je balistická bariéra?
Sbalenou mobilní bariéru pohodlně unesou dva muži. Po nafouknutí bočnic se instalují balisticky odolné desky a poté se stěna bariéry napustí vodou. Pojme jí až přes 900 litrů. Po napuštění zábrana váží skoro jednu tunu. Kompletně bariéru složit a napustit dokážou hasiči za pár minut. Z jednotlivých dílů lze složit libovolně dlouhou stěnu. Balistické bariéry jsou zatím pro jednotky požární ochrany k dispozici pouze dvě.