V neděli 16. ledna se na Lipně u výstupní stanice lanovek sešli nadšenci nového sportu, který postupně dobývá zasněžené svahy i v Česku – sněžných bruslí. Mohli si speciální boty se skluznicí na podrážce zdarma vyzkoušet i ti, kteří nad nákupem sněžných bruslí zatím váhají. 

První pohled na sněžné bruslaře je lehce nezvyklý – jako kdyby sjezdovku křižovali lyžaři, ale bez lyží, pouze v lyžácích. Od těch se brusle také příliš neliší, pouze na podrážce mají skluznici, jejíž délka přesahuje velikost boty pouze o brzdu na patě. „Mají tu výhodu, že jsou krátké, lehké, ovladatelné. A velmi rychle se na nich naučíte. Lidé, kteří v životě nelyžovali, jsou schopni zvládnout jízdu během dvaceti minut,“ říká Daniel Fajmon, propagátor nového sportu v Česku. Sněžní bruslaři se na přelomu roku scházejí na sjezdovkách po celé republice. 

„Naše komunita se velmi rychle rozrůstá, máme mezi sebou nejen kolegy, kteří sněžným bruslím rychle propadli, ale také třeba hokejisty, kteří jsou na sněžných bruslích ve svém živlu. V tuzemsku ale získávají čím dál větší popularitu nejen mezi bruslaři, ale i mezi lidmi, kteří nikdy nelyžovali a nebruslili. Proto s sebou vozíme několik párů na půjčení, o možnost vyzkoušet si je zdarma je vždycky velký zájem,“ dodává Daniel Fajmon.

Kateřina Kučerová