Počasí přálo, takže ve 13 hodin dorazilo k budově místního obecního úřadu něco málo přes 60 masek, což bylo v silné konkurenci Milevských maškar velmi pěkné číslo. Medvědi, opice, kominíci, čuník, smrtka, malí hokejisté, stařec Merlin, půvabné cikánky, mimina, kuchařky, květiny, policajt a policajtka, vězni, fotbaloví příznivci pražské Slavie a další si s sebou přinesli nejen dobrou náladu, ale i dostatečnou zásobu pití uloženou v kočárku.

Ve 13.15 hodin král Václav II. pozdravil všechny přítomné, pronesl k nim krátký proslov a následným přestřižením pásky zahájil průvod masek, který pak, za hudebního doprovodu, volně prošel celou obcí. A že to v některých staveních vzali s masopustem vážně, svědčil fakt, že jejich obyvatelé vítali průvod napečenými koblihami, klobáskou a sklenkou ostřejšího pití na zahřátí či pěnivým mokem na žízeň. A když procházel průvod po hlavní silnici od hřbitova do obce, zastavovala u něj projíždějící auta a jejich osádky s úsměvem na tváři přáli maskám hodně štěstí.

Více než dvouhodinové putování obcí skončilo v hostinci U Hrachů, kde už bylo připraveno zabijačkové pohoštění. A i zde vládla dobrá nálada, všichni se neustále vraceli k právě skončenému průvodu a slíbili si, že za rok do toho půjdou znovu.

František Bořánek