V příjemném tempu a za milé konverzace napříč generacemi dorazili rodiče, děti, učitelé, žáci, senioři i náctiletí pod rozhlednu, kde je přivítal hlavní organizátor celé akce, ředitel ZŠ Cesta Richard Váňa. Po společném zpěvu Ódy na radost, jejíž rytmus udávali členové rodiny Bočkových a jejich přátelé, následovalo čtení citátů z díla Jana Amose Komenského.

Místostarosta Petr Hladík aktualizoval například myšlenku, že KDO NEOVLÁDÁ SEBE, NEMŮŽE VLÁDNOUT DRUHÝM.
Kateřina Literáková z Domácího hospice Athelas připomněla, že VŠE NA TOMTO SVĚTĚ SE DÁ NAPRAVIT JEN LÁSKOU.
Ředitel ZŠ J. K. Tyla Pavel Koc zdůraznil, že PRAVÉ VZDĚLÁNÍ JE ZNÁT DOBRÉ, CHTÍT DOBRÉ, ČINIT DOBRÉ, A TO I KDYŽ SE NIKDO NEDÍVÁ.
Kazatel Ondřej Kyml shrnul božský zákon větou CO CHCEŠ, ABY TI JINÍ ČINILI, ČIŇ TY JIM.

Na závěr zazpívaná Modlitba pro Martu s prosbou, ať mír dál zůstává s touto krajinou, podtrhla silný a stále živý odkaz, který nám Komenský zanechal. A s přáním míru a uděleným požehnáním skupina zamávala Komenskému do nebe…

Následoval volný program u chaty Živec s šálkem čaje a sladkým občerstvením, které nachystaly knihovnické dobrovolnice z Dobré pomoci, vedoucí učitelka Křesťanské MŠ Lenka Kučerová a žáci ze ZŠ Cesta. Účastníci akce si pak mohli prohlédnout výstavu ilustrací zachycujících klíčové okamžiky ze života Komenského.

Díky všem organizátorům (ZŠ Cesta, ZŠ J. K. Tyla a MŠ, Městská knihovna Písek), díky všem aktérům, a hlavně díky všem příchozím jsme důstojně oslavili narození jednoho z nejvýznamnějších Čechů, který se i v těžkém údělu exulanta dokázal prosadit jako myslitel evropského významu.

Štěpánka Činátlová, Městská knihovna Písek