Do kampusu Vysoké školy technické a ekonomické na Okružní dorazily tři desítky studentů, kteří představili své soutěžní práce ve třech kategoriích: Technická sekce, Humanitní sekce a Základní školy. Konkrétně se zúčastnili žáci například ze SPŠ Tábor; SOŠ strojní a elektrotechnická Velešín; VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb Strakonice; SPŠ a VOŠ Písek; Stredná odborná škola elektrotechnická Trnava; Stredná priemyslová škola strojnická a elektrotechnická Levice; ZŠ Pribeta; ZŠ Dukelská Strakonice a mnoho dalších.

V letošním ročníku soutěžily projekty na rozmanitá témata, jako například Pneumatický lis s řízením Logo! s využitím Průmyslu 4.0 s vyhodnocením dat; Začínáme s PLC digitálna učebnica; Odkaz Tomáše Bati; Zpracování videa a mnoho dalších. V kategorii Technická sekce zvítězila Sofya Safiulina ze SPŠ Tábor s prací InPhilogen: vstupní fylogenomický modul, která ohromila odbornou porotu svými znalostmi dané problematiky. V Humanitní sekci vyhrála práce Důchodci na tripu Dominiky Kučerové ze SOŠ a SOU Písek. V sekci Základní školy vyhrála práce 3D model rodinného domu ze školy Liečebno-výchovné sanatorium Poľný Kesov (Kornel Ölvecký, Tomáš Hóka). O vítězích rozhodovaly dvě odborné poroty složené z akademiků Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích a zástupců středních škol.

Perfektní organizace olympiády a skvělé zázemí vysoké školy přispěly k tomu, že si technickou olympiádu všechny týmy užily, stejně jako doprovodnou návštěvu českobudějovického pivovaru Budvar a večerní Reprezentační ples VŠTE.

Již nyní se celý tým organizátorů těší na příští ročník a zároveň zve všechny žáky a studenty, kteří mají nápady z oblasti techniky či humanitních věd, aby neváhali a přihlásili své projekty do osmého ročníku Mezinárodní technické olympiády.

Klára Havlínová