Na začátku pobytu děti hledaly po areálu ukryté nápovědy toho, jaké téma nás bude tentokrát provázet. Někdo našel malou rybku, někdo klobouk, další objevil síť, děti také našly podběrák a další indicie. Všem bylo hned jasné, že toto bude rybářský pobyt. Během víkendu jsme měli připraveno mnoho her, úkolů a jiných aktivit, které měly děti vtáhnout do světa rybářů a rybolovu. Při tvořivých dílnách si každý vyrobil rybičku z papíru, kdy si barevné šupiny musel vždy zasloužit. Mnoho času jsme s dětmi trávili venku, kde pro ně bylo vždy připraveno množství úkolů. Házelo se kroužky do „rybníčku“, házelo se míčky do brány, děti musely poslepu projít labyrint držíc se podél provázku, skákalo se přes švihadlo, bylo také potřeba ulovit rybky pomocí připravených prutů, těžké bylo z háčků pusou stáhnout želatinovou žížalku atd. Kromě připravených aktivit si děti užívaly volného času na dvou hřištích, hrály stolní tenis a „líný tenis“, spolu hrály společenské hry a povídaly si, protože se někteří dlouho neviděli. Večery jsme společně trávili v podkrovní herně, kde jsme soupeřili ve stolním tenisu, stolním fotbálku, ve stavění věží z kostek atd.

V průběhu pobytu děti navštívili tři rybáři, kteří jim při divadelní scénce předváděli, jak se ryby chytají. Při společných procházkách jsme si s dětmi povídali o životu ryb, o rybolovu a o tom, co je k tomu potřeba.

Děti se na ozdravné pobyty vždy těší, protože jsou vytržené ze všedního týdenního rytmu, potkají se s kamarády, které třeba delší dobu neviděly, mají čas věnovat se jeden druhému a při tom zažívat společné zážitky, na které vždy rádi vzpomínají. I tento pobyt jsme si společně užili a už teď se těšíme na zimní akci na horách.

Velké poděkování patří dobrovolným asistentům Yvetce, Lucce, Adélce a Martinovi, kteří svým zápalem, zodpovědností a citlivostí k dětem přináší do pobytů neopakovatelné kouzlo. Mimo jiné by bez nich realizace těchto pobytů nebyla možná. Děkujeme!

Vladimír Tomášek