Týdenní cvičení je jedno z nejnáročnějších v České republice. Hasiči, policisté, záchranáři, ale také kynologové, studenti a medici při něm absolvovali 97 zásahů. Časová dotace samotných zásahů přesáhla v letošním roce 42 hodin. K hodinám zásahů se přičítá čas jejich hodnocení, dále nejrůznější workshopy, přednášky a ukázky.

Akce je zaměřena především na zvládání mimořádných událostí s větším počtem zraněných osob. Například u simulované vlakové nehody byl počet zraněných 104.

Složky IZS a studenti záchranářských a lékařských oborů zde v praxi procvičují zejména třídění raněních osob, ale také součinnost a koordinaci na místě zásahu.

Dvacátého ročníku se zúčastnilo 11 zdravotnických organizací, 9 jednotek požární ochrany a zástupci Policie ČR a Armády ČR.

Písecký tým spolupracoval na velké části zásahů zejména s lékařskou posádkou ZZS Hlavního města Prahy a sdružením záchranářů Žatec.

Cvičení se členové JSDH Písek účastnili v době dovolené, praktické zkušenosti slouží k výcviku ostatních členů JSDH i efektivnějšímu zvládání zásahové činnosti.

Městská jednotka se akce zúčastnila za podpory města Písek, jenž uhradilo startovné.

Lukáš Nebes