Historie sahá až do 18. století

Kdo Prátr navštívil, ten může potvrdit, že se od ostatních zábavních parků liší zcela neopakovatelnou atmosférou. Je to dáno zejména tím, že jeho historie sahá až do roku 1766. Tehdy Josef II. nechal pro občany Vídně otevřít bývalý císařský lovecký revír. Vznikl tak sice zatím jen „obyčejný“ park, ale postupně tam začaly vyrůstat kavárny či stánky s občerstvením. Roku 1897 byla otevřena první pevná atrakce, která je dodnes symbolem Vídně. Řeč je samozřejmě o proslulém Wiener Riesenrad – obrovském ruském kole, které je nepřehlédnutelnou dominantou nejen Prátru, ale celého města.

Symbol Vídně

Říká se, že kdo neviděl Vídeň z obřího ruského kola, jakoby ji neviděl vůbec. Už 125 let patří tato atrakce k neodmyslitelným dominantám hlavního města Rakouska. Jak se lze dočíst na serveru Rady na cestu, ruské kolo bylo postaveno u příležitosti výročí korunovace císaře Františka Josefa. Původně mělo třicet otáčejících se kabinek, ale od roku 1945 jich funguje už jen polovina. Ostatní musely být z bezpečnostních důvodů sundány a dnes slouží jako muzeum. Skuteční fanoušci této atrakce si dokonce mohou některé z kabinek pronajmout na exkluzivní večeři, různé oslavy či svatební hostinu.

Zámek Červená Lhota.
Tipy na výlet: Hrady a zámky z pohádek nadchnou děti i dospělé

Vídeňské kolo je vysoké pětašedesát metrů, díky čemuž je z něj úchvatný pohled na město. Mistrovské dílo inženýrského umění 19. století se otáčí rychlostí 0,75 metru za sekundu a povozit se na něm je především kulturním zážitkem.

Vyplatí se kombinované vstupné

Pratr nabízí více než 250 atrakcí všeho druhu, které zabaví děti i dospělé. Vstup do samotného zábavního parku je zdarma, platí se až za vstupné k jednotlivým atrakcím. Ceny se pak značně liší atrakci od atrakce. Ty méně populární stojí jen symbolické euro (přibližně 25 korun dle aktuálního kurzu), některé vás zase přijdou až na deset euro za vstup pro osobu (přibližně 250 korun). Většinou však zaplatíte cenu pohybující se okolo „zlatého středu“ – tedy zhruba pět euro za vstup (přibližně 125 korun). Výhodnější možností je však koupě kombinovaného vstupného, v rámci kterého můžete za nižší částku navštívit několik přesně určených atrakcí.

Například u výše zmíněného Vídeňského ruského kola se však doporučuje zaplatit vstup dopředu přes internet. Sice se nejedná o tu nejakčnější a nezajímavější atrakci v parku, je však natolik proslulá, že kvůli obrovské vytíženosti můžete mít problém se při platbě až na místě na ni vůbec dostat. Ruské kolo také patří k těm nejdražším atrakcím. Dospělý za vstup dá deset euro, dítě se povozí za čtyři a půl eura.

Strašidelná jízda

Popsat jednotlivé atrakce by vydalo na samostatnou knihu, ale pojďme se podívat aspoň na výběr některých z nich. Milovníci tradic budou nadšení například ze strašidelného vlaku – atrakce, která baví návštěvníky už desítky let. Tento první elektricky ovládaný vlak byl otevřen už v roce 1898 a řadí se tak mezi nejstarší a nejznámější atrakce Prátru.

všechny atrakce v Energylandii jsou přístupné na jednu vstupenku
Energylandia nedaleko českých hranic patří mezi nejlepší zábavní parky v Evropě

Jak je uvedeno na webu Prater.com, na malé dobrodruhy i jejich doprovod čeká třicet jeskyní skrývajících snové světy. Na své cestě se mohou těšit na setkání s Červenou Karkulkou, Maxem a Moritzem a dalšími oblíbenými pohádkovými postavičkami ze známých dětských příběhů.

Pro příznivce rychlosti

Kdo miluje rychlost, ten bude nadšený z atrakce pojmenované Boomerang. Jedná se o vlak, který je postaven ve stylu Formule 1. Po sedmatřicet metrů vysoké rampě vás „vystřelí“ rychlostí až 85 kilometrů za hodinu. To pravé přijde teprve poté – ve smyčce vás Boomerang otočí vzhůru nohama., což vás během jízdy čeká hned dvakrát.

Zdroj: Youtube

Tak trochu jiný "řetízkáč"

Adrenalinový zážitek, který je velmi působivý i vizuálně, nabízí kolotoč Airmaxx. Skládá se ze čtyř ramen, z nichž je ke každému připevněna gondola schopná pojmout až deset lidí. Ke stožáru centrální konstrukce jsou ramena připevněna přes střechu. Když se pak centrální konstrukce roztočí, jsou jednotlivá ramena odstředivou silou vynesena ven; podobně jako je tomu u řetízkového kolotoče. Takto do vzduchu vymrštěné gondoly dosahují úhlu až 75 stupňů, přičemž se ještě otáčejí.

Zajímavostí je, že kolotoč od nizozemského výrobce Mondial byl postaven už v roce 1999. Až do roku 2004 cestoval napříč Rakouskem pod společností Rieger, aby nakonec skončil zapomenutý ve skladu. O to větší překvapení čekalo fanoušky této atrakce v roce 2019, kdy se přestavěný kolotoč objevil ve vídeňském Prátru.

Zdroj: Youtube

Jen pro silné žaludky

Kdo má strach z výšek, ten by měl radši vynechat atrakci s názvem Černá mamba. Houpačka ve tvaru hada sviští vzduchem rychlostí až 80 kilometrů za hodinu. Její pohyb je tak nepředvídatelný, že nikdy nevíte, kterým směrem se bude točit dál. Vysokorychlostní jízda slibuje zábavu, adrenalin a vzrušení. To, že budete často hlavou dolů, je samozřejmostí. Houpačku pro milovníky adrenalinu vymyslel východotyrolský designér a ředitel Prátru Walter Pondorfer.

Zdroj: Youtube