Mimořádné místo na Filipínách navštívila i reportérka britského listu The Mirror Susie Beeverová. Zjistila, že místní věří, že se jejich zesnulí takto snadněji dostanou do nebe, a budou tak mít lepší posmrtný život. Kromě toho jsou uchráněni před povodněmi, které mohou ostatky z místa posledního odpočinku snadno vyplavit.

Zesnulí jsou zpravidla hezky oblečení
Nejbizarnější cíl turistů. V katakombách dělí mrtvé od živých jen provazy

Fascinoval ji i dva tisíce let starý rituál, kdy si svou rakev lidé předem sami vyrobí. Posmrtná schránka nebývá delší než jeden metr, přesto se tam po skonu ostatky místních vejdou. Pozůstalí mrtvým totiž vždy pokrčí končetiny a trup tak, aby byli v takové poloze, v jaké je nenarozené dítě v matčině lůně. Často se to ovšem neobejde bez lámání kostí.

Zdroj: Shutterstock

A je tu ještě jeden těžko představitelný rituál. Pokud někdo skoná, tělo se začne rozkládat a uvolňují se z něj tak tekutiny. Ty mohou postupně vytékat i z rakve, což v kontextu pohřbívání na skále nabírá nového rozměru.

„Truchlící z řad kmene pak tyto tekutiny na sebe často nechávají kapat. Jakkoliv to zní nechutně, má se za to, že takovéto pokropení ve skutečnosti přináší štěstí,“ popsala reportérka Beeverová.

Zdroj: Youtube

Cestovatelský web atlasobscura.com připomněl, že se některé rakve rovněž mohou zřítit dolů na zem. „Proto se rozhodně rakví nedotýkejte a nechoďte pod nimi. Raději si vezměte s sebou dalekohled nebo teleobjektiv a rakve si prohlédněte, pro jistotu, z uctivé vzdálenosti,“ radí web.

Reportérka Anne Elizabeth Gumiranová, pracující pro web thequeensescape.com, ještě doplnila, že tradice pohřbívání na skalách zřejmě pochází z Indonésie či Číny, kde se podobný způsob podařilo také prokázat.

Musí zůstat čas i na odpočinek.
Odlehlé vesnici chyběli lidi, tak si je vyrobili. Teď jsou v obležení novinářů

„A ještě jedna věc. Do Sagady nechoďte jen pro fotky. Zkuste se dozvědět také něco nového. Sagada a její obyvatelé mají totiž velmi zajímavou kulturu a tradice. A určitě se tam chovejte pietně a respektujte, že jste na hřbitově, i když hodně fascinujícím,“ doplnila Gumiranová.