Dosud byly obě balkánské země v takzvané zelené kategorii s nízkým rizikem nákazy, za poslední týden tam ale výrazně přibylo lidí nakažených koronavirem.

"V Srbsku a v Černé Hoře došlo za poslední týden k vysokému nárůstu počtu nakažených, který nyní činí více než 50 pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Na letišti v Řecku může dojít k tomu, že budete vybráni pro testování na covid-19. Výběr probíhá náhodně.
Cestující do Řecka budou muset předložit test na covid. Má to však podmínku

Na seznamu červených zemí v rámci EU zůstává i nadále jen Švédsko. Ostatní evropské státy patří do skupiny zemí s nízkým stupněm rizika.

Jasně stanovené důvody

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová ČTK řekla, že občané Srbska a Černé Hory mohou od příštího týdne do České republiky přicestovat jen z jasně vyjmenovaných důvodů, tedy například kvůli práci, rodině, ze zdravotních důvodů nebo v naléhavých mimořádných situacích.

Ilustrační snímek
Norsko uvolnilo cestovní omezení. Češi už nemusí do karantény

Také po návratu ze Švédska je třeba podrobit se testu na covid, nebo jít na dva týdny do karantény, týká se to Čechů i cizinců. Švédové ale mohou do Česka na rozdíl od Srbů a Černohorců přijíždět bez udání důvodu, tedy i jako turisté.

Takzvaný semafor, který hodnotí míru rizika nákazy koronavirem v jednotlivých evropských zemích a na základě toho stanovuje pravidla pro cestu z nich do Česka, začala česká vláda uplatňovat v polovině června. Parametry a kritéria vycházejí z hodnocení epidemiologických kritérií pro každou zemi.