Pokud si budete z Německa dovážet nějaký ojetý osobní vůz, pak si v případě, že bude mít na kapotě logo značky BMW, dejte velký pozor. Totéž v případě modelů rumunské Dacie. Pozorněji byste ovšem měli zkoumat také Renaulty, Fiaty, Nissany či Fordy.

Na konkrétní příklady špatně hodnocených ojetin v jednotlivých věkových kategoriích se podívejte do naší fotogalerie.

Současné vydání TÜV Reportu zahrnuje hodnocení, které při pravidelných prohlídkách na stanicích technické kontroly provedli vyškolení technici. A jejich zjištění nejsou moc příjemná. Oproti minulému roku například stouplo procento aut, která takzvaně neprošla. Konkrétně ze 17,9 na 20,2 procenta. Samozřejmě to souvisí také se stárnutím vozového parku v Německu. Byť je stále mnohem mladší než u nás, tak rovněž u našich západních sousedů je již průměrnému osobnímu vozu, který je tam registrovaný, více než deset let.

Inu, je krize, která lidi nutí šetřit a nákupy aut se odkládají. Navíc i ti, kteří jsou ochotni zaplatit za nový vůz, na něj musí dlouho čekat.

Testovali jsme devět starý Opel Zafira v ceně 223 0000 Kč
Pro potěchu (nejen) cyklistů: Test ojetého Opelu Zafira v ceně do čtvrt miliónu

Určitě nemilým překvapením jsou pro příznivce prémiové značky z Mnichova výsledky kontrol v případě oblíbených SUV. Zejména mladší ročníky (kategorie stáří 2-3, 4-5 a 6-7) modelů BMW X5 a X6 se vždy umístily na samém chvostu. Tedy na příčkách daleko za první stovkou.

Pozor i na BMW X1

Například v pásmu ojetin ve věku 2-3 let byly BMW X5 a X6 ještě o chloupek horší než taková Dacia Duster. Ta je přitom mezi nejhoršími v drtivé většině kategorií.

Navíc X5 a X6 nejsou jediným modelem bavorské automobilky, který nedopadl dobře. BMW 2 Active Tourer patřilo k nejporuchovějším ojetinám ve věku 4-5 a 6-7 let. Také model X1 měl vysoké procento poruch mezi vozy starými 4-5 let. V kategoriích vozů stáří 8-9 a 10-11 let ale už žádné "bavoráky" mezi nejporuchovějšími typy nefigurují.

Testovali jsme BMW X1 - vhodný model pro řidičky
Test ojetého X1: Hodně BMW, trocha kompromisů…

Na spodních příčkách žebříčku spolehlivosti ve více věkových kategoriích se letos drží rovněž Nissan Juke, Renault Mégane, Ford Galaxy, Seat Alhambra nebo Fiat Punto.

A pak rovněž prakticky veškeré v posledních letech nabízené modely Dacie.

Přehled ojetin, které lze naopak na základě TÜV Reportu doporučit, přineseme v nejbližších dnech.