K nové knize Aleny Mornštajnové Les v domě mě přivedla diskuse o námětu. Započala ji komiksová autorka Toy Box, která tvrdí, že se spisovatelka inspirovala jejím článkem, v němž psala o své vlastní zkušenosti se sexuálním zneužíváním v dětství.

Toy Box navíc v kritickém tónu říká, že A. M. na základě této inspirace vystavěla zkreslený a zavádějící příběh, ve kterém prokázala „katastrofický nedostatek empatie“ nejen k obětem sexuálního zneužívání, ale v problému zla a násilí v rodinách obecně. A vyzývá spisovatelku, aby se k těmto věcem ve svých knihách už nevyjadřovala.

Jakub Horák
Pěna dní: Výlet s Praotcem

Je třeba říci, že jsem z knihy přečetl jen dvě ukázky. I tak však cítím, že je napsaná i vyfabulovaná způsobem, jenž zaujme dost čtenářů, kteří od knih očekávají silné příběhy budící silné emoce. Na tomto literárním prospektu je nejrušnější provoz.

Ačkoli se životy ve skutečnosti často dost podobají, klišé o lidech jako o jedinečných bytostech s jedinečnými příběhy je stále účinnou reklamou.

Mezi příběhy, velkolepými i strašnými, prostě zuří konkurence, a autor, který v nich zaloví, musí vládnout vůlí, pílí a jistým talentem, aby ty, které vyloví, dokázal dostat na výsluní.

Alena Mornštajnová to zjevně umí. Dovede vytvořit „fungující strojek“ – jak věci, které se prosadí, nazývá můj kamarád. Její kniha se už nyní prosadila v čítárně, kam se chodí pro pohnutí, pro mrazení v zádech, kde si čtenář zaskřípe zuby nad zlem a bezmocí. Kritické hlasy sice mluví o morální zodpovědnosti autorky, o rezervách v soucitus obětmi sexuálního násilí a o sabotáži osvěty, ale knize, kterou si čtenář chce s chutí přečíst, neublíží.

Naopak.

David Nesnídal
Pěna dní: Ke grilům!

Přesto si neodpustím připomenout ještě knihy, v nichž příběh není nejdůležitější, snad může být i banální.

Dokonce si člověk uvědomí, že ho u jejich četby drží jakási nechuť. Ba dokonce se pak dozví, že sám autor knihu s nechutí psal. To je třeba Paní Bovaryová, k jejímuž napsání Flauberta nutili přátelé, když si v novinách přečetli zprávu o smrti ženy venkovského lékaře u Rouenu.