Podle Romana Prymuly mohlo být zachráněno patnáct tisíc lidských životů. A to kdyby země přijala loni na podzim silnější protikoronavirová opatření. Katastrofě se nedalo zabránit, to jistě ne. Kdyby však byla vláda prozíravější a odvážnější, mohla následky zmenšit.

Luboš Palata
Slováci mohou i na papeže bez vakcinace. Stát to vzdal

Situace je dnes jiná. Přes padesát procent lidí je očkováno. Nemoc prodělalo patrně víc než oněch milion a tři čtvrtě oficiálně hlášených. Jenže přesto začátkem září čísla hrozivě rostou. Mutace delta má pořád prostor, kam se šířit. A je jisté, že ho zaplní, bude-li moci. Statisíce starších lidí, kteří nedostali zatím vakcínu, jsou přímo ohroženy na životě.

Covid nyní postupuje nejrychleji na Karlovarsku. Místní hygienici sice tvrdí, že to nesouvisí s festivalem, ale rozum a logika hlasují proti tomuto tvrzení. Tak, či onak je zapotřebí šlápnout na brzdu, dokud nebude pozdě. Vláda by měla v nejzasaženějších oblastech zpřísnit hygienická opatření.

Samozřejmě bude spousta lidí mluvit o buzeraci. Jenže vzpomeňme, jak to bylo před rokem. Ti, kdo přirovnávali covid ke chřipečce, si budou omyl hořce vyčítat do konce života. Tedy pokud mají svědomí.

Martin Komárek.
Očkovat, očkovat, očkovat

Dnes je vše s největší pravděpodobností o hodně lepší. Jenže to nevíme určitě. Virus je mazaný a může nás přelstít. Pokud si nejsme jisti, musíme se pojistit pro nejhorší případ. Lepší ochranu přehnat než přemýšlet o zrušení respirátorů.