Čím rychleji se blíží konec desetiletého období Miloše Zemana, tím víc se lidé s údivem ptají, jak je možné, že se kolem českého prezidenta celou dobu pohybovaly osoby nehodné nejvyššího státního úřadu.

Jaroslav Hlinovský, Jan Novák, Vratislav Mynář nebo Vladimír Kruliš nejsou neschopní hlupáci, kteří nebyli schopni zajistit chod Hradu. Potíž je v tom, že nepochopili podstatu své služby. Poskytovali dokonalý servis Miloši Zemanovi, v ničem mu neoponovali, nepolemizovali s ním ani ve věcech, na něž mohli mít vliv. Mynář dehonestoval Kancelář prezidenta republiky tím, že nedostal bezpečnostní prověrku a v Lánech zaměstnával pravomocně odsouzeného podvodníka Miloše Baláka. O kšeftech, které provozoval s poradcem Martinem Nejedlým nebo Zemanovými sponzory, můžeme jen spekulovat. Když byl zvolen Petr Pavel, úlevný výdech se týkal i spolupracovníků příštího prezidenta.

Kateřina Perknerová
Moc a sexuální násilí

Budoucí kancléřka Jana Vohralíková dokonale zná státní správu i chod senátní kanceláře, kterou vedla v posledních letech. Zajímavější je, že Petr Pavel se obklopuje lidmi, kteří se nejlépe orientují v zahraničních tématech. Tajemník Radko Hokovský vzešel z Think-tanku Evropské hodnoty. Mluvčí Markéta Řeháková se jako redaktorka zaměřovala na Evropskou unii a NATO. Protokolářem bude Tomáš Pernický, bývalý velvyslanec v Gruzii, Arménii a Bělorusku (a také exšéf protokolu ministerstva zahraničí). Zahraniční úsek bude řídit špičkový diplomat Jaroslav Zajíček, dosavadní stálý představitel ČR při Radě EU.

Pavel si vybírá profesionály se znalostí unijní a postsovětské problematiky. Zásadní otázkou tak zůstává, jaká bude reálná role „přítele po boku“, lobbisty Petra Koláře a zda politický odbor prezident svěří navrátilci z USA, exposlanci STAN Janu Farskému.