Dalo to lidem tvrdě pracujícím na Pražském hradě, ano, i takoví byli, v čele s dnešním velvyslancem na Slovensku Rudolfem Jindrákem, hodně práce. Ale nakonec se to podařilo.

Vztahy České republiky s jejími sousedy se ani v podání Miloše Zemana za deset let jeho panování nezhoršily, ba dokonce někdy naopak. Občas i ku prospěchu věci. Poslední návštěva na Hradě, ta, kterou včera vykonal rakouský prezidentAlexander van der Bellen, je toho dobrým příkladem. V jeho případě se totiž Miloš Zeman před lety dopustil obrovského přešlapu, když před finálem rakouských prezidentských voleb podpořil jeho soupeře, kandidáta extremistických Svobodných Norberta Hofera.

Luboš Palata
Čínský mírový plán možná spasí Rusko. I tak je nadějí

Smrtící zatáčku Zeman i tentokrát vybral, k bývalému předsedovi rakouských Zelených Bellenovi našel jako ekonom k ekonomovi cestu. Výsledek je nakonec po letech slušný. Podobně zvládl Zeman i dialog s hlavou Německa Frankem-Walterem Steinmeierem, kde odolal pokušení otevírat otázky okupace a odškodnění, a ušetřil tak naše vztahy s Berlínem polského konfrontačního scénáře.

Miloš Zeman bude už brzy historií. Pro Česko je dobře, že ne zcela ve všem jen temnou.