Opozice je na tom přesně naopak. Fialova ODS zdůrazňuje, že masivní úspěch v říjnovém hlasování bude vnímat jako první krok ke změně. K němu by podle mě musela získat minimálně pět senátorských křesel a tři hejtmany. Takové skóre by naznačilo, že ve společnosti se cosi děje a lidé jsou ochotni alespoň uvažovat o jiném leadershipu, než jaký jim nabízí Andrej Babiš. Petr Fiala sází především na Senát, kde je už nyní jeho strana početně nejsilnější a díky předsedovi Miloši Vystrčilovi viditelná. Jeho rozhodnutí odletět na Tchaj-wan vrací ODS do hájemství idejí.

Slibem nezarmoutíš aneb Jak Trump „pomohl“ Dudovi

Je otázka, kolik z jejích 20 aspirantů na senátní křesla a z třinácti na hejtmanská patří do skupiny Miloše Vystrčila a Miroslavy Němcové a kolik do té druhé, dejme tomu Petra Bendla. Lidé přitom chtějí vědět, zda volí neochvějné zastánce pevných hodnot, nebo pragmatické politiky, kteří vždy budou na prvním místě počítat groše. Při pohledu na sestavu sebevědomých nominantů ODS v perfektně padnoucích oblecích jsem se neubránila dojmu, že cíl je pro ně důležitější než cesta k němu.

V případě Pirátů, aktuálně nejsilnější opoziční strany, to je mnohem jednodušší. Jde o partu nadšenců, kteří se na zahájení kampaně dostavili třeba v tričku a žabkách. Většinou za sebou mají několik let zkušeností občanských aktivistů a práce v právních poradnách, sociálních službách, charitě atd. Jejich odhodlání změnit svět je autentické. Odlišná věc je, do jaké míry jsou manažersky a politicky kompetentní. Pomáhat ve volném čase lidem na okraji je zkrátka něco jiného než zasednout do hejtmanské židle a řídit kraj.

Příklad pražského primátora Zdeňka Hřiba, který je celebritou v oblasti lidskoprávní, protičínské a protiruské politiky, optimismus běžného voliče brzdí. Toho totiž daleko víc zajímá průjezdnost Prahy, svoz odpadu, nakládání s městským majetkem či slibovaná výstavba startovacích bytů. A tady se pirátské vedení metropole zatím nevyznamenalo. Nedopadlo by to stejně i v krajích?

Expertní rada na okrasu

Pochybnosti zvyšuje přešlap, jímž je angažmá Svatopluka Bartíka ve volební kampani. O důvěryhodnosti Pirátů v Jihomoravském kraji bude lidi přesvědčovat muž, který pustil do světa výmysl o rakovině Miloše Zemana. Neprozíravé.

Z toho, co zatím opozice při startu kampaní předvedla, je tak nejcennější asi to, že se ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL na mnoha místech domluvily na předvolebních koalicích. Bez spojenectví totiž nemá proti dominantnímu hnutí ANO šanci.