Válka trvá už sto dnů. Podle představ Kremlu měla trvat sto hodin. Dnes netušíme, jak dlouho ještě může ruská agrese proti Ukrajině trvat, kdy se podaří Ukrajincům otočit situaci na frontě, kdy připraví západní sankce Rusko o tolik peněz, že na pokračování války nezbude. Nebo kdy se stane něco jiného, dnes neočekávaného, co Kreml donutí agresi ukončit.Samozřejmě jsou tu i jiné, horší možnosti. Použití jaderných zbraní ze strany Ruska, ukončení západní solidarity s Ukrajinou a podobné pohromy, které by Ukrajince donutily kapitulovat. A uznat, nejméně dočasně, ruské vítězství. Pro další vývoj na našem kontinentě by něco takového mělo katastrofální důsledky. Zvláště pro státy naší velikosti.

Luboš Palata
Češi budou dál kupovat ropu z Ruska. Slavit ale není co

Není ale třeba hned věštit katastrofy obřích rozměrů. To, co reálně hrozí při dlouhém pokračování současného v zásadě patového stavu ve vývoji konfliktu, jsou stále rostoucí hospodářské potíže. Jak Ruska, tak Ukrajiny, ale i Západu a světa vůbec. Od světového nedostatku potravin a zvyšování cen přes zrychlující se inflaci poháněnou výdaji na Putinovu válku až po možnost celosvětového zpomalení či recese. Dlouhá válka je sice lepší než rychlý triumf Kremlu, ale i tak je špatná pro všechny. Je totiž strašlivě drahá.

Recept, jak konec války přiblížit, je jednoduchý. Při současném odhodlání Ukrajinců bojovat jim stačí dodat dostatečně rychle dostatečné množství dostatečně účinných zbraní, jimiž Ukrajinci vyženou Rusy z okupovaných území. Je to jednoduché i levné. Rozhodně levnější než protahování války do nekonečna.