Raději hezký 2+kk než složitě řešenou tři plus jedničku. To si řekla majitelka bytové jednotky v pražském činžovním domě. Pro vznik svého vysněného bydlení se obrátila na architektonické studio DDAANN, které pracuje ve složení Daniel Rohan, Daniel Baudis a Andrea Pašková. Studio svůj počin prezentovalo i v rámci prestižní soutěže Interiér roku.

Velkorysý a funkční byt

Dispozice bytu byla pro novou majitelku nevyhovující, proto se jej rozhodla zrekonstruovat podle svých potřeb a současných trendů. „Přála si, aby prostor byl vzdušný a jeho jednotlivé části byly navzájem propojeny. Zároveň aby byl funkční a působil velkorysým dojmem,“ sdělil k rekonstrukci za architektonické studio Daniel Rohan.

Pohled ze zahrady do koupelny, která je umístěna vedle ložnice.
Vila za Prahou odkazuje na staré časy, je ale moderní a garáž má na střeše

Původní rozvržení bytu v činžovním domě z 30. let, tedy doby nejlepších filmů Martina Friče či vrcholných děl Karla Čapka, představovalo kuchyň s předsíní a ložnici přístupnou skrz průchozí koupelnu. Tedy nic pro spokojený život ve 21. století. Bylo tak nutné provést stavební úpravy. „Hlavním cílem bylo, aby se celý prostor nadechl. Celý interiér je navzájem propojen díky obkladům, které odrážejí světlo v celém jeho barevném spektru,“ doplnil Daniel Rohan.

Nad pracovním stolem zaujme ilustrace kočkovité šelmy.Nad pracovním stolem zaujme ilustrace kočkovité šelmy.Zdroj: se svolením soutěže Interiér roku a Daniela Baudise

Nadčasová kuchyň i elegantní knihovna

Díky stavebním úpravám se tak kuchyň v předsíni proměnila v prostornou čalouněnou šatnu. Původní dva malé pokoje byly propojeny v jeden velký ucelený obytný prostor. V něm se nyní nově nachází nadčasová kuchyň s jídelním prostorem, prostor pro relax i místo pro práci včetně dostatečně velké knihovny. Tuto část je možné od zbytku oddělit velkými posuvnými dveřmi.

Kompaktní bílé hmotě vily dominuje vysoké okno do převýšeného obývacího prostoru.
Vila v Českém Krumlově měla složité podmínky pro stavbu. Vydělala na nich

„Místo pro spaní zůstalo na svém původním místě. Od pracovny ho však dělí renovované čtyřkřídlé kazetové dveře,“ vysvětlil Daniel Rohan.

Za důmyslný nápad lze označit decentně skrytý vstup do koupelny. Nachází se v měkce čalouněné šatní skříni.

Když se barevná nálada neustále mění

Architekti hodně dbali i na celkovou vizuální podobu a nešetřili ani s překvapením, elegancí a ladností. „Prostorová osa bytu je tak lemována neustále se měnící barevnou náladou,“ podotkl Daniel Rohan.


Nahrává se anketa ...

Celý je interiér je vybaven moderním nábytkem v jemných tónech. Dominuje bílá s béžovou, kterou vkusně doplňuje modrá až tyrkysová barva použitá na sedací soupravě. Ducha třicátých let připomíná podlaha z jasanových parket. Příchozí pak nutně musí zaujmout ilustrace kočkovité šelmy nad pracovním stolem.

Facebook Deník Styl je tu pro každého.Facebook Deník Styl je tu pro každého.Zdroj: Deník/Denisa Lottmannová