Vladimír Pěnkava už 17 let vytváří projekt Faber, jehož cílem je poznávat a předvádět živou historii doby Lucemburských králů v Čechách. Projekt Faber tedy není jen zábava, ale velmi poučná záležitost. Účinkující a zejména šéf skupiny Pěnkava tu při vystoupení vyvrací řadu nepravdivých mýtů a odhalují mnohdy až nezvykle syrovým způsobem řadu zamlčovaných dobových skutečností.

Divák se tak může dozvědět, že Karel IV. nebyl jen vynikající státník, znalý několika jazyků ale také intrikán, tvrdě vychovávaný syn, kterého otec jako tříletého na dva měsíce zavřel do sklepení a jako sedmiletého odvezl do Paříže, kde mu vybral nevěstu, ale i muž využívající všech možných radovánek, žen nevyjímaje. V jeho potomstvu tedy nebyly jen legitimní děti a z ciziny si nepřivezl jen slávu a peníze, nýbrž také pohlavní nemoc.

„Faber znamená řemeslo a já chci kromě skutečného obrazu mnohdy nelehkého života středověkých rytířů i samotného kráje ukazovat rovněž co nejpravdivěji technologie někdejších řemesel,“ řekl Vladimír Pěnkava, který má se svojí skupinou stovky podobných akcí a tisíce vystoupení jak pro širokou veřejnost v historických objektech, tak třeba na školách.

Vnímavý divák také začne chápat duchovní pohled tehdejších rytířů na svět. Ten jednoznačně směřoval k hodnotám jakými jsou čest a odvaha i za cenu mnohdy značně velikého rizika.

Úspěšný mohl být tenkrát tedy hlavně ten, kdo na sobě tvrdě pracoval.